Live

Macedonia de Nord: Social-democraţii, din nou la putere

Data actualizării: Data publicării:
Liderul social-democraţilor din Macedonia de Nord, Zoran Zaev, a fost reconfirmat în funcţia de prim-ministru FOTO: Agerpres

Liderul social-democraţilor din Macedonia de Nord, Zoran Zaev, a fost reconfirmat în funcţia de prim-ministru, duminică, la finalul unui vot în parlament care a aprobat acordul său de coaliţie cu principalul partid al albanezilor din ţară, DUI, notează AFP.

Acordul prevede că Zoran Zaev îşi va ceda postul unui membru al minorităţii albaneze a ţării pentru o perioadă de o sută de zile după expirarea mandatului de patru ani al noului guvern şi înainte de viitoarele alegeri, scrie Agerpres.

"Se deschide o perioadă de ordine, justiţie şi disciplină", a declarat Zoran Zaev în plenul parlamentului care a aprobat acordul de coaliţie cu 62 de voturi din totalul de 120, după două zile de dezbateri furtunoase.

Social-democraţii au obţinut o victorie foarte strânsă asupra taberei naţionaliste la legislativele din iulie, cu 46 din cele 120 de locuri ale parlamentului.

Acest scrutin a fost primul după ce guvernul lui Zoran Zaev a adăugat termenul "de Nord" la numele ţării, pentru a soluţiona un vechi conflict cu Grecia şi a deschide calea spre aderarea ţării sale la Uniunea Europeană şi NATO, un dosar în legătură cu care prim-ministrul a promis să se avanseze.

Acordul cu Atena, puternic criticat de naţionaliştii de dreapta din VMRO-VPMNE, a aprofundat divizările politice din ţară.

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina va boicota reuniunea OSCE din cauza prezenței lui Serghei Lavrov. Nici statele baltice nu mai participă

Lavrov spune că Rusia „nu are planuri expansioniste” în Europa și cere să i se permită să vină la reuniunea OSCE din Macedonia de Nord

CE vrea să acorde granturi și împrumuturi de 6 miliarde de euro pentru Balcanii de Vest în schimbul reformelor

Vizat de sancțiunile UE, Lavrov a cerut să participe la o reuniune ministerială a OSCE la Skopje

Partenerii noștri