Live

Bogăția uriașă a unui regat care a ținut piept Imperiului britanic. Actualii săi lideri sunt și acum acoperiți cu aur

Data actualizării: Data publicării:
Când regele dă mâna cu cineva, apare o altă mână care îi sprijină brațul pentru că poartă atât de mult aur, încât are nevoie de ajutor. Sursa: Captură BBC

Regatul Ashanti, fondat în 1670, este situat în sudul Ghanei din prezent. Regii săi au încă multă influență și mult aur. Poartă atât de multe bijuterii din metalul prețios, încât au nevoie de ajutor să-și ridice mâinile, relatează BBC.

Pentru tribul Ashanti, aurul a fost foarte important în ultimii1.500 de ani. Acești oameni au început să facă comerț cu aur încă din secolul 5. Iar liderii tribului sunt și acum acoperiți cu aur.

Aici, aurul e peste tot și face parte dintr-o perioadă mai puțin cunoscută a istoriei Africii, care nu vorbește despre sclavie, ci despre bogăția acestui continent.

Când regele dă mâna cu cineva, apare o altă mână care îi sprijină brațul pentru că poartă atât de mult aur, încât are nevoie de ajutor. Există la curtea regelui Ashanti o persoană care ocupă funcția de sprijinitor al brațului regal.

Regatul Ashanti face parte din Ghana modernă, dar regele tribului are în continuare o poziție influentă. Ca toți regii, Otumfo Osei Tutu II vorbește foarte rar cu presa. Astfel întreține mitul regal.

A permis însă BBC să-l intevieveze pe adjunctul său, Ohenaba Oduesi Puku Ashanti.

-Nu pot să nu observ că purtați foarte mult aur.

-Da.

-Nu poți spune istoria acestui popor fără să vorbești despre aur. În parte, protejarea regatului a însemnat să ții dușmanii departe de minele de aur.

-Acesta a fost principalul motiv pntru care au făcut atât de multe campanii să păstreze minele de aur pentru Ashanti. Britanicii au fost cei care au decis să colonizeze Ashanti.

-Au ajuns în 1890 aici, deci au fost 400 de ani de înfrângeri pentru ei.

-Ashanti erau hotărâți să le facă viața insuportabilă. Cei mai mulți dintre britanicii care au murit în afara țării lor au murit în Asanti, din cauza aurului pe care au vrut să-l ia. Ashanti au spus: nu.

Regii vest africani au fost suficient de înțelepți ca să-și dea seama că venirea britanicilor era o oportunitate pentru ei, pentru că până atunci portughezii se folosiseră de monopolul lor pentru a menține scăzut prețul aurului. Când au apărut englezii și alți europeni, a apărut și concurența pe piață.

Așa că africanii chiar le-au dat englezilor bunuri pe credit, pe care să le plătească la întoarcere. Se făcea astfel comerț internațional la distanță și pe termen lung între regii africani și englezi.

Editor : Monica Bonea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani

"China a învățat o lecție din războiul din Ucraina". Beijingul face o mișcare care crește temerile că pregătește invazia în Taiwan

Candidata AUR la primăria Buzău se retrage cu scandal: „AUR este cea mai mare otravă pentru electoratul românesc”

România a câștigat aurul la Europenele de canotaj, în proba feminină de dublu vâsle, categorie ușoară

Partenerii noștri