Live

Fenomen meteo extrem de rar în Finlanda: Ce a descoperit un cuplu aflat pe o plajă

Data actualizării: Data publicării:
Guliver/GettyImages

Un fenomen meteo extrem de rar a fost observat, zilele trecute, în Finlanda, de un fotograf amator, aflat pe o plajă acoperită de mii de „ouă de gheață” de diferite mărimi, informează BBC.

Fotograful amator a surprins imaginile inedite, în timp ce se afla cu soția lui la plimbare, pe o plajă dintr-o zona golfului Bothnic, situat între coasta de vest a Finlandei și coasta de est a Suediei.

„Eram cu soția, pe plajă. Vremea era însorită, temperatura de -1 grad Celsius și cam bătea vântul”, a declarat fotograful pentru BBC.

Experții în climă spun că este vorba despre un fenomen rar: „ouăle de gheață” se formează după ce diverse bucăți de gheață sunt „rostogolite” de vânt sau apă.

Pentru ca gheața să capete astfel de forme inedite este nevoie, pe lângă temperatura scăzută, ca și viteza vântului să fie cea potrivită: nici prea mică, nici prea mare.

Bucățile de gheață astfel formate pot avea dimensiuni diferite, de la cea a unui ou obișnuit, până la cea a unei mingi de fotbal.

Fenomene similare s-au mai produs anii trecuți în Siberia și în zona lacului Michigan, lângă Chicago.

Astfel, în 2016, locuitorii regiunii Nida, Siberia, au descoperit astfel de mingi de gheață, unele având aproape un metru diametru, formate pe o zonă de 18 kilometri de-a lungul coastei.

Editor web: M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda

Rusia e furioasă din cauza exercițiilor NATO din Finlanda. Zaharova: „Au caracter provocator. Suntem pregătiți să luăm măsuri”

Von der Leyen avertizează că Putin trimite migranți ilegali în Finlanda pentru a destabiliza țara

Pariul pierdut al lui Putin, la granița cu Finlanda. A amenințat că trimite trupe, dar nu are suficienți soldați

Partenerii noștri