Live

Franța a interzis mai multe expresii englezești din jargonul jocurilor video, pentru a proteja „puritatea limbii franceze”

Data publicării:
Participanți la o competiție de gaming, imagine de arhivă cu caracter ilustrativ. Foto: Getty Images

Franța a interzis folosirea unor expresii englezești din jargonul specific jocurilor video, în încercarea de a proteja „puritatea” limbii franceze, Astfel, „pro-gamer” va deveni, în limba franceză, „joueur professionnel - jucător profesionist”, în vreme ce în loc de „streamer”, francezii vor folosi expresia „joueur-animateur en direct - jucător-animator în direct”, informează The Guardian.

Alte exemple: „cloud gaming” va deveni în franceză „jeu video en nuage - joc video în nor”, iar „eSports” va fi tradus sub forma „joc video de competiție/întrecere”.

Ministrul francez al Culturii a declarat pentru AFP că domeniul jocurilor video pe calculator a devenit plin de „anglicisme” care ar putea acționa ca „o barieră culturală” pentru non-gameri.

Franța, care dispune de o lege dedicată special protejării limbii franceze, are de mai mult timp astfel de inițiative la nivel guvernamental, de „debarasare” a expresiilor englezești și reducerii a ponderii anglicismelor din vorbirea curentă.

Astfel, Academia Franceză a tras, în luna februarie, un semnal de alarmă asupra „degradării (limbii franceze) care nu trebuie văzută ca ceva inevitabil”. Instituția a atras atenția asupra brandului „Ouigo” (de la englezescu ”we go” / „noi mergem”) folosit de Căile Ferate Franceze și în ceea ce privește importurilor directe din limba engleză, precum „big data” sau „drive-in”.

Noile modificări aduse expresiilor folosite în industria jocurilor video au fost publicate în publicația oficială a Academiei Franceze, ceea ce înseamnă că aceste decizii devin obligatorii pentru funcționarii guvernamentali.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Macron precizează condițiile în care Franţa „va merge la război”

Sute de morți au fost descoperiți în gropi comune din jurul spitalelor din Gaza. ONU cere găsirea vinovaților

Rusia ameninţă că va ataca soldații francezi dacă vor intra în Ucraina. "Dacă apar în zona de conflict, vor deveni ţinte"

„La un pas de un incident diplomatic”. O prăjitură din meniul pentru Macron și Xi Jinping a fost înlocuită pentru că amintea de Rusia

Partenerii noștri