Live

Marea Britanie înapoiază peste 70 de artefacte furate din Africa

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Captură Twitter/@HornimanMuseum

Un muzeu din Londra a anunțat că va restitui 72 de artefacte furate de armata britanică din Benin City în 1897, după o invazie a Imperiului Britanic în regiune. Muzeul Horniman va înapoi obiectele Nigeriei.

Printre lucrări şi obiecte se numără 12 plăci de alamă, cunoscute sub numele de „bronzuri de Benin”, precum şi obiecte ceremoniale din fildeş şi alamă, obiecte de uz cotidian, precum evantaie şi coşuri, şi o cheie „de la palatul regelui”, informează AFP, citat de Agerpres.

În 1897, o forță colonială britanică a invadat Regatul Beninului și a capturat și jefuit Benin City, ca răspuns la o ambuscadă anterioară a luptătorilor africani care masacraseră un grup de imperialiști britanici conduși de James Philips. În urma acestui episod, Regatul Beninului a fost anexat și incorporat în imperiul colonial african al Regatului Unit.

Restituirea răspunde la o solicitare făcută în ianuarie de Comisia Naţională pentru Muzee şi Monumente din Nigeria, al cărei director general, profesorul Abba Tijani, a salutat decizia conducerii muzeului londonez.

„Dovezile au arătat foarte clar că aceste obiecte au fost obţinute prin forţă, iar o consultare externă ne-a confirmat opinia că este atât moral, cât şi adecvat să le restituim Nigeriei”, a declarat Eve Salomon, preşedinta consiliului de administraţie al muzeului.

Muzeul va discuta, acum, cu comisia nigeriană despre procesul formal de transfer al proprietăţii şi despre posibilitatea ca unele obiecte să rămână împrumutate, pentru a fi expuse sau în scopuri de cercetare sau predare.

Nigeria a negociat restituirea unor bronzuri de Benin cu mai multe ţări europene şi intenţionează să construiască un muzeu în Benin City, în sudul statului Edo, pentru a le găzdui.

În noiembrie, Franţa a restituit Beninului, ţara vecină a Nigeriei, 26 de piese furate în 1892 din palatele regale de la Abomey de către trupele coloniale franceze.

Două statuete, una reprezentând un cocoş şi alta capul unui rege, au fost restituite de Marea Britanie Nigeriei la începutul acestui an.

De asemenea, Grecia revendică de decenii de la Marea Britanie frizele Partenonului din Atena, expuse la British Museum din Londra. British Museum a declarat recent că este deschis la o înţelegere cu Grecia pentru a le împărţi.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sadiq Khan câștigă în premieră al treilea mandat de primar al Londrei

După ce i-au învins zdrobitor pe conservatori în alegerile parțiale, laburiștii îi cer lui Rishi Sunak să convoace alegeri generale

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani

David Cameron spune că Hamas a primit o „ofertă foarte generoasă” de armistițiu de 40 de zile în Gaza

Partenerii noștri