Live

Sute de mii de oameni au murit în Uniunea Europeană din cauza poluării, în 2021 (raport)

Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

Poluarea cu particule fine a provocat aproximativ 250.000 de decese pe teritoriul Uniunii Europene pe parcursul anului 2021, a informat vineri Agenţia Europeană de Mediu (AEM), informează DPA, citată de Agerpres. 

Aceste decese puteau fi evitate dacă nivelurile de particule fine din atmosferă ar fi întrunit recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a anunţat AEM cu prilejul prezentării raportului său în cadrul celei de-a patra ediţii a evenimentului Clean Air Forum, care are loc în oraşul olandez Rotterdam.

„Deşi s-au făcut paşi importanţi în ultimii ani pentru reducerea nivelurilor de poluare, cele mai recente date şi informaţii disponibile arată că efectele poluării atmosferice asupra sănătăţii noastre rămân în continuare extrem de ridicate, ceea ce duce la decese şi boli care pot fi atribuite poluării atmosferice”, a declarat directorul executiv al AEM, Leena Ylä-Mononen.

Potrivit estimărilor AEM, particulele în suspensie pot provoca afecţiuni cardiace, accidente vasculare cerebrale, diabet, boli pulmonare, cancer de plămâni şi astm.

În plus faţă de particulele fine, raportul AEM a scos în evidenţă şi poluarea cu dioxid de azot (NO2), generată în cea mai mare parte de mijloacele de transport şi de ozonul de la nivelul solului. Un număr de 52.000 de decese sunt atribuite dioxidului de azot, iar 22.000 au fost atribuite ozonului.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE va sancționa presa rusă. Moscova e furioasă și amenință: „Vom reacţiona foarte dureros împotriva occidentalilor”

UE cere Israelului „să-și oprească imediat” operațiunea de la Rafah: „Dacă nu face asta relația cu noi ar putea fi pusă la încercare”

Statele UE cer reguli pentru influenceri și un „cod etic” pentru activitatea pe rețelele sociale

UE cedează după luni de proteste ale fermierilor și relaxează reglementările de mediu 

Partenerii noștri