Live

Un bloc de piatră de 100 de kg s-a desprins din Zidul Plângerii și a căzut în zona de rugăciune

Data publicării:
Foto: Times of Israel

O piatră de mari dimensiuni, dislocată din Zidul Plângerii din Ierusalim - considerat locul cel mai sacru al iudaismului -, s-a prăbuşit luni în zona de rugăciune. Piatra a căzut în zona de rugăciune mixtă, destinată atât bărbaţilor cât şi femeilor.

Nu au fost persoane rănite în urma incidentului, surprins de camerele de luat vederi şi relatat de presa israeliană. Totuși, piatra a căzut în apropierea unei femei de 79 de ani care se ruga. Ea spune că nu a auzit și nu a simțit nimic până când nu s-a trezit cu piatra la picioarele sale.


Primăria Ierusalimului a anunţat închiderea unei porţiuni din Zidul Plângerii luni dimineaţă, în urma acestui incident, care a survenit la o zi după Tisha B'Av, zi de post în religia iudaică pentru comemorarea distrugerii a două temple străvechi.

Rabinul Zidului, Shmuel Rabinovitch, a spus că un astfel de eveniment nu a mai avut loc în ultimele decenii, potrivit publicaţiei Times of Israel.  Un arheolog care a inspectat luni zona a avertizat că întreg Zidul Plângerii reprezintă un pericol, iar publicul ar trebui să stea departe. Arheologul a observat numeroase crăpături în alte părți ale zidului și se teme că e doar o chestiune de timp până când un alt bloc de piatră se se disloce și să se desprindă. „Alte pietre ar putea oricând să cadă în capul oamenilor”, a spus arheologul.

Zidul Plângerii este situat la picioarele Muntelui Templului, considerat cel mai sacru loc al iudaismului. Tot pe Muntele Templului se află şi Moscheea Al-Aqsa, cel de-al treilea loc sacru al religiei islamice. În condițiile în care specialiștii își dau cu părerea ce ar fi putut cauza fenomenul - vegetația care a crescut în zid, umezeala sau un defect de construcție, un reprezentant al conducerii moscheei al-Aqsa a infirmat orice posibilitate ca cineva de pe Muntele Templului să fi împins blocul de piatră, scrie Times of Israel.

Se consideră că Zidul Plângerii este o porține rămasă din vechiul Templu al lui Solomon, construit în secolul al X-lea î. Ch., dar care ulterior a cunoscut distrugeri și reconstrucții. Are milioane de vizitatori pe an, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Israel.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderul Hamas acuză Israelul că sabotează eforturile pentru un armistiţiu în Gaza: „Netanyahu vrea să continue agresiunea”

O fată din Israel povestește că răpitorul Hamas a amenințat-o că nu o va elibera niciodată și că o să aibă copii cu el

Protest cu mii de oameni la Tel Aviv pentru aducerea acasă a ostaticilor. "Netanyahu încearcă să torpileze singura noastră şansă"

Nordul Fâșiei Gaza e afectat de o „veritabilă foamete” (ONU)

Partenerii noștri