Live

Ministrul de Externe al Franței: „Relațiile țării noastre cu statele africane au un viitor frumos”. Ce spune despre situația din Niger

Data publicării:
Ministrul de Externe al Franţei, Catherine Colonna, consideră că relaţiile ţării sale cu statele africane „au un viitor frumos”. FOTO: Profimedia Images

Ministrul de Externe al Franţei, Catherine Colonna, consideră că relaţiile ţării sale cu statele africane „au un viitor frumos”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Într-un discurs ţinut marţi în faţa ambasadorilor francezi reuniţi la conferinţa lor anuală de la Paris, şefa diplomaţiei a susţinut că „utilizarea populistă ca instrument a unor discursuri anti-franceze, aici sau acolo, nu trebuie să ascundă calitatea şi densitatea relaţiilor noastre în imensa majoritate a cazurilor”.

Ea a evidenţiat atuurile Franţei în Africa, un continent „în plină dezvoltare”, menţionând experienţa firmelor franceze, „excelenţa” universităţilor africane, „creativitatea” culturală şi dinamismul tineretului.

Colonna a subliniat că statele africane sunt „parteneri indispensabili pentru a face faţă numeroaselor probleme comune” şi a adăugat că Franţa susţine integrarea Uniunii Africane în G20, precum şi o poziţie mai importantă a Africii în Consiliul de Securitate al ONU.

Ministrul spune că situaţia de securitate din Niger s-a degradat

Readucând în discuţie criza din Niger, unde Franţa este o ţintă pentru militarii care au luat puterea după puciul din iulie, ea a arătat că „denunţăm lovitura de stat, deoarece în spatele paravanelor de „bună guvernare” şi de „salvare a patriei” nu se află altceva decât negarea democraţiei”

„Trebuie să revenim uneori la realităţi simple: nu există pucişti democraţi, cum nu existau ieri talibani moderaţi”, a mai spus ministrul.

Ministrul a observat că, la o lună după puci, situaţia de securitate din Niger s-a degradat: „Ieri, jihadiştii pierdeau teren. Acum îşi înmulţesc atacurile şi îşi afişează cu mândrie victoriile”.

„Astăzi, Franţa îşi asumă plenar pledoaria pentru o cale grea, cea a revenirii pe deplin la ordinea constituţională din jurul preşedintelui (Nigerului, Mohamed) Bazoum. Facem asta, chiar dacă alţii ezită, din spirit de contradicţie democratică”, a mai spus Colonna, care a conchis că „drumul deschis de acest puci este cel către dezastrul sigur, către riscul de prăbuşire a securităţii în vestul Africii, către agravarea crizelor economice şi sociale”.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație tot mai gravă în Noua Caledonie. Crește numărul morților și al răniților în urma revoltelor sângeroase

Franța trimite forțe în Noua Caledonie ca să reia controlul asupra insulei devastate de rebeli

Bărbat împușcat mortal când încerca să incendieze o sinagogă din Franța

Avertizare de călătorie pentru românii care merg în Franța: În Noua Caledonie este stare de urgenţă

Partenerii noștri