Live

Modelul Estoniei, unde abandonul școlar este zero. Școlile sunt autonome, părinții au doar obligația de a-și trimite copiii la ore

Data publicării:
FOTO: Captura Digi24

În Estonia nu există abandon școlar, iar estonienii au reușit să îşi transforme educaţia după modelul finlandez. Despre toate acestea a vorbit la "Pașaport Diplomatic" adjunctul ministrului educaţiei, Mart Laidmets.

Martin Laidmets, vice-ministrul educației:  "Am învăţat multe de la Finlanda, pentru că este o ţara vecină şi am făcut schimbări curajoase în anii 90, dar încă păstrăm şi părţile bune din sistemul vechi.

În timpul comunismului aveam cursuri bune de matematică, ştiinţe naturale, bineînţeles, umanul şi ştiinţele sociale erau mai slabe, la fel şi integrarea anumitor materii în şcoli.

Dar am învăţat de la Finlanda şi am făcut primele schimbări în 1996 şi durează mult în sistemele de educaţie până vezi efectele schimbării.

Curriculumul de bază naţional este acelaşi pentru toată lumea. Dar şcolile sunt diferite. Sunt şcoli private, şcoli ale municipalităţii, şcoli care ţin de guvernul central, dar scopul este acelaşi, obiectivele. Şi putem spune că acelaşi sistem era şi în perioada sovietică, dar, ce este specific pentru Estonia este faptul că şcolile sunt cu adevărat autonome. Îşi pot folosi propriile metode pentru atingerea obiectivelor. Nu trebuie să facă toţi lucrurile în acelaşi fel, dar trebuie să atingă toţi aceleaşi obiective, următorul nivel.

Deci, am păstrat o parte din metoda prin care fiecare copil, fiecare băiat şi fată, din fiecare colţ al Estoniei trebuie să primească o educaţie foarte bună. Dar, bineînţeles, este diferită viaţa din zonele rurale, dintr-un sat mic, şi cea din şcolile mari, din Tallinn. Dar calitatea educaţiei trebuie să fie aceeaşi."

De-a lungul anului școlar, toţi profesorii din ţară sunt testaţi. Statul îşi poate da seama astfel unde sunt situaţii care trebuie îmbunătăţite, astfel încât să nu sufere calitatea educaţiei. Pentru estonieni este esenţial ca toţi copiii să aibă şansa să meargă la şcoală.

Martin Laidmets, vice-ministrul educației: "Unul dintre punctele puternice ale sistemului nostru este că nu contează condiţia socio-economică. Chiar şi copiii din familiile foarte sărace pot primi educaţie foarte bună.

Educaţia de bază, care se face în 9 ani, este obligatorie pentru toată lumea. Primeşti prânzul gratuit la şcoală, manuale gratuite şi bineînţeles, la şcolile publice nu se plăteşte taxă de şcolarizare.

De fapt, totul este gratuit, părinţii sunt responsabili doar să îşi trimită copilul la şcoală şi din punctul acesta de vedere nu avem probleme.

În societatea noastră toată lumea înţelege că este crucial să oferim această posibilitate fiecărui copil".

Echipa Digi24 a filmat într-una din cele mai vechi şcoli din Tallinn, pentru a vedea cum se aplică autonomia. A nimerit la ora de robotică şi pentru că filmarea s-a suprapus cu începutul pandemiei de coronavirus, a putut experimenta o creaţie de-a elevilor estonieni: roboţi din lego. 

Acest concept este dezvoltat de un profesor de informatică, care îşi educă elevii să stăpânească tehnici de construcţie, dar şi de programare a maşinilor. Sunt şi teme de făcut, dar predarea cursului este ca o joacă.

Külliki Kaju, profesor de robotică: "Le place atât de mult încât ar vrea să stea aici mai mult decât la cursurile de matematică sau ştiinţe naturale. Dar din păcate, avem numai 45 de minute pe săptămână (n.r. pentru fiecare clasă), pentru că în Estonia există o limitare a numărului de cursuri pe care un elev le poate urma. Cea mai mare parte a materialelor a fost făcută de mine.

În Estonia nu avem în curriculumul naţional cursuri de robotică. Este ceva nou şi este mult de muncă pentru mine, dar chiar îmi place. Mă joc cu Lego toată ziua, deci este o slujbă de vis pentru mine".

Redactare Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a aflat! Motivul pentru care soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de restricție împotriva fostului fotbalist

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Luni încep evaluările naționale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Peste 500.000 de elevi vor susţine examenele

Deca: Inteligența artificială va fi integrată din ce în ce mai mult în educație. Vom forma 100.000 de profesori în pedagogia digitală

Care este cea mai bună universitate din țară. Ministerul Educaţiei a publicat clasamentul universităţilor din România

Estonia declară că Biserica Ortodoxă Rusă sponsorizează agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei

Partenerii noștri