Live

Video&Foto Mucilagiul marin, fenomen periculos în Marea Marmara. Zona de coastă din apropierea Istanbulului este acoperită de substanța vâscoasă

Data actualizării: Data publicării:
Mucilagiul marin apare din cauza încălzirii climatice și a poluării Foto: Profimedia

Turcia se confruntă cu un fenomen rar, dar supărător pe coastele Mării Marmara, în apropiere de Istanbul. Zona a fost invadată de „mucilagiu marin”, o substanță vâscoasă ce acoperă suprafața apei ca o pătură. Guvernul turc a promis măsuri pentru rezolvarea problemei.

„Mucusul de mare” se răspândește în Marea Marmara, la sud de Istanbul, ajungând deja în zona de coastă. Fenomenul este favorizat de temperaturile crescute și reprezintă un pericol pentru viața marină și un inconvenient pentru industria pescuitului. 

Substanța vâscoasă este produsă de niște alge supraîncărcate cu microoganisme. Schimbările climatice, dar și poluarea au contribuit la proliferarea materiei organice, cunoscută și sub numele de mucilagiu marin. Conține o mare varietate de microorganisme și poate „înflori” atunci când apele reziduale, bogate în substanțe organice, sunt deversate în mare.

„Situația dificilă a Mării Marmara este rezultatul a ceea ce au făcut oamenii. Acesta este rezultatul aruncării deșeurilor menajere și al poluării”, spune cineastul Tahsin Ceylan, care realizează un documentar despre impactul mucusului marin, scrie Reuters.

Imaginile filmate cu drona arată feriboturi și nave de marfă înconjurate de această substanță vâscoasă, cenușie, care poate sufoca viața marină.

„Singurul lucru pe care trebuie să-l faceți este să nu aruncați deșeurile în mare. Nu cred că natura nu merită asta”, spune regizorul. 

La rândul său, biologul marin Levent Artuz avertizează că astfel de probleme ecologice vor continua dacă nu va exista o schimbare în comportamentul oamenilor. El spune că în ultimii ani a crescut cantitatea de ape uzate evacuate în mare.

 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu și mai mulți miniștri vor fi marți în Turcia, la invitația lui Erdogan

Erdogan a grațiat şapte generali condamnaţi pentru puciul din 1997

Erdogan spune că Israelul va ataca Turcia dacă va câștiga războiul împotriva Hamas: „Nu se va opri în Gaza”

Marcel Ciolacu merge în vizită oficială în Turcia, la invitaţia preşedintelui Erdogan

Partenerii noștri