Live

Nehammer a convocat Consiliul de Securitate din cauza spionilor ruși

Data publicării:
Cancelarul austriac Karl Nehammer. Foto: Profimedia

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat luni că va convoca Consiliul Național de Securitate pentru a discuta despre securitate și pentru a contracara infiltrarea Rusiei în țară.

Nehammer a declarat că este nevoie de o „evaluare și clarificare” a situației de securitate.

Declarația sa vine după arestarea recentă a unui fost ofițer de informații austriac, acuzat că ar fi spionat pentru Rusia.

Consiliul Național de Securitate – format din miniștri guvernamentali și membri ai tuturor partidelor politice și un grup consultativ cheie pentru probleme de securitate și apărare – este programat să se întrunească pe 9 aprilie.

„Trebuie să împiedicăm rețelele rusești de spionaj să ne amenințe țara prin infiltrarea sau exploatarea partidelor sau rețelelor politice”, a spus Nehammer, referindu-se la mișcarea de extremă dreaptă „FPO”, care are legături anterioare cu Moscova, potrivit Deutsche Welle.

Bărbatul care lucra pentru o agenție de informații din Austria, care acum nu mai există, a fost arestat la sfârșitul lunii martie, fiind suspect de spionaj pentru Rusia. Tribunalul din Viena a aprobat luni o prelungire de 14 zile pentru arestarea cetăţeanului austriac în baza acuzaţiilor.

Procuratura din Viena a refuzat să ofere detalii despre acuzațiile de spionaj, dar a spus că acestea se referă la „abuz în serviciu” și că sunt „în detrimentul Austriei”.

Potrivit unui raport publicat de cotidianul austriac Der Standard, bărbatul este suspectat că a dat date potențial sensibile de pe telefoanele mobile care aparțin a trei foști oficiali de rang înalt ai Ministerului de Interne austriac autorităților ruse, în 2022.

La începutul lunii martie, Austria a ordonat și ca doi diplomați de la Ambasada Rusiei la Viena să părăsească țara. Un oficial austriac a spus că decizia este legată de activități de spionaj.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul austriac de Interne susține că expulzările și controalele mai stricte la frontieră "au efect"

Patru țări europene cu o lungă tradiție de neutralitate vor „extinderea” relațiilor cu NATO și apropierea de alianță

Nehammer anunță teste ADN și "controale stricte". Noile măsuri luate de Austria contra migranților

Herbert Kickl, liderul extremei drepte din Austria, este anchetat pentru corupţie

Partenerii noștri