Live

Nou blocaj în Spania: Rezultatele anticipatelor arată că nu poate fi formată o majoritate; extrema dreaptă își dublează locurile

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver / GettyImages

Partidul Muncitorilor Socialişti (PSOE) de guvernământ din Spania a obţinut cele mai multe voturi la alegerile generale desfăşurate duminică în Spania, dar departe de a avea o majoritate într-un parlament care se prefigurează chiar mai fragmentat, cu mai mulţi deputaţi de extremă dreapta, conform proiecţiilor preliminare din exit-poll-ul realizat de GAD3 pentru la televiziunea publică RTVE, informează DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Rezultatele sondajului de opinie, publicat la scurt timp după încheierea votului la ora 19:00 GMT, nu au arătat niciun avantaj clar nici pentru blocul de stânga, nici pentru cel de dreapta, indicând un impas care ar putea face să eşueze din nou încercarea de a forma un guvern funcţional.

Se preconizează că PSOE va câştiga 114-119 locuri, în scădere de la 123 pe care le-a câştigat în scrutinul din aprilie şi departe de majoritatea parlamentară din 176.

De asemenea, partidul de extremă dreaptă Vox ar urma să-şi dubleze reprezentarea parlamentară, de la 24 la 56-59 de locuri. Acest partid, care a intrat în parlament în aprilie, este văzut ca principalul câştigător al scrutinului.

Partidul Popular (PP) ar urma să obţină 85-90 de locuri, în creştere faţă de cele 66 câştigate în aprilie.

Proiecţiile arată că formaţiunea de stânga Unidos Podemos ar urma să câştige 30-34 de locuri, în scădere faţă de cele 42 pe care le avea, iar Ciudadanos, partid liberal care se opune secesiunii Cataloniei, ar obţine numai 14-15 locuri, un recul drastic faţă de cele 57 care i-au revenit în scrutinul din primăvară.

Prezenţa la vot a fost mai scăzută decât în aprilie.

Paralizată politic, Spania s-a întors la urne duminică pentru a patra oară în patru ani, într-un context de criză deschisă în Catalonia care pare să fi dat un nou impuls partidului de extremă-dreapta Vox într-o ţară unde extrema-dreaptă era marginală de la sfârşitul dictaturii lui Franco, în 1975.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Metoda „Accidentul” face ravagii în Spania. Peste 100 de persoane au fost arestate pentru înşelăciune pe WhatsApp

Pedro Sanchez a decis să nu demisioneze. Zeci de mii de spanioli i-au cerut, în stradă, să nu plece din funcția de prim-ministru

Mii de susținători ai premierului spaniol Pedro Sanchez au venit la Madrid să îi ceară să nu demisioneze

Premierul spaniol Pedro Sanchez vrea să demisioneze după ce soția lui a fost acuzată de corupție. Procurorii cer clasarea dosarului

Partenerii noștri