Live

NYT: SUA au informații că Daria Dughina a fost asasinată de guvernul ucrainean

Data publicării:
Mașina în care se afla Daria Dughina, fiica unui important aliat al lui Putin, Aleksandr Dughin, a explodat în mers, la Moscova, în ceea ce apropiații Kremlinului numesc ca fiind un atentat cu mașină-capcană care îl viza, de fapt, pe tatăl ei. Foto: Profimedia Images

Agențiile de informații ale Statelor Unite sunt de părere că „părți ale guvernului ucrainean” au autorizat asasinatul Dariei Dughina din luna august, un element de campanie clandestină despre care americanii se tem că ar putea duce la lărgirea conflictului, conform The New York Times.

Oficialii citați spun că Statele Unite nu au participat la atac în niciun fel, nici prin furnizarea de informații nici prin oferirea de asistență. Americanii spun și că nu au știut de operațiune din timp și că dacă ar fi aflat și ar fi fost consultați s-ar fi opus.

Ulterior, oficialii americani le-au transmis direct celor ucraineni opoziția lor față de asasinat. Informațiile respective ar fi fost distribuite în interiorul guvernului american abia săptămâna trecută. Ucraina a negat că a organizat asasinatul imediat după producerea acestuia, iar oficialii de top din guvernul de la Kiev au continuat să nege chiar și după ce au fost întrebați de oficialii americani.

Deși Rusia nu s-a angajat la niciun fel de represalii specifice după acest asasinat, SUA sunt îngrijorate că astfel de atacuri, deși au o valore simbolică mare, nu au decât un impact minim direct asupra luptelor de pe front și că ar putea să provoace Rusia la propriile lovituri împotriva oficialilor ucraineni.

Conform informațiilor citate de publicația americană, oficialii americani sunt frustrați de lipsa de transparență a ucrainenilor în ce privește planurile lor militare și secrete, mai ales operațiunile lor pe teritoriu rusesc.

Americanii se plâng că ucrainenii nu sunt transparenți cu privire la operațiunile lor

Încă de la începutul războiului, serviciile ucrainene și-au demonstrat capacitatea de a pătrunde adânc în teritoriul Rusiei pentru a efectua operațiuni de sabotaj. Asasinarea Dariei Dughina, însă, ar fi una dintre cele mai curajoase operațiuni de până acum, care arată că serviciile ucrainene pot să ajungă foarte aproape de ruși proeminenți.

Unii oficiali americani suspectează că tatăl Dariei Dughina, Aleksandr Dughin, un ultranaționalist rus, a fost adevărata țintă a operațiunii și că agenții care au dus la bun sfârșit operațiunea au crezut că acesta se va afla în mașină alături de fiica sa.

Dughin, una dintre cele mai proeminente voci care susțin războiul Rusiei în Ucraina, este un susținător feroce al imperialismului agresiv rusesc.

Oficialii americani care au discutat aceste informații nu au dezvăluit care sunt părțile guvernului ucrainean care ar fi autorizat această misiune, care sunt cele are au efectuat atacul sau dacă președintele Volodimir Zelenski a dat undă verde acestei operațiuni.

Oficialii americani și cei ucraineni au vorbit despre aceste lucruri sub rezerva anonimatului. Oficialii americani nu au dezvăluit nici cine din guvernul american i-a admonestat pe oficialii ucraineni care au efectuat atacul. Nu este cunoscut nici care a fost răspunsul Ucrainei.

Deși Pentagonul și agențiile de spionaj americane au oferit ucrainenilor informații cruciale pentru câmpul de luptă, ajutându-i să descopere și să lovească puncte de comandă ale rușilor, linii de aprovizionare și alte ținte cheie, ucrainenii nu au oferit mereu informații cu privire la planurile lor.

De-a lungul timpului, însă, după presiuni din partea SUA pentru mai multe informații, cooperarea s-a intensificat. Pe parcursul verii, Ucraina a comunicat SUA și Regatului Unit planurile pentru contraofensiva sa în estul țării.

Ucrainenii ar fi efectuat mai multe operațiuni de asasinat și sabotaj împotriva rușilor

Oficialii americani nu au nici o imagine completă a felului în care funcționează intern guvernul ucrainean, inclusiv cu privire la armată, servicii de securitate și președinție, ceva ce ar putea să explice de ce unele părți ale guvernului de la Kiev nu au știut de complot.

Întrebat cu privire la această evaluare a serviciilor americane, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a reiterat poziția oficială de negare a implicării Ucrainei în asasinarea Dariei Dughina.

Subliniez, din nou, că orice asasinat în vreme de război într-o țară sau în alta trebuie să aibă o însemnătate practică. Trebuie să îndeplinească un scop clar, tactic sau strategic. O persoană precum Dughina nu este o țintă tactică sau strategică pentru Ucraina.

Avem alte ținte pe teritoriul Ucrainei. Mă refer la colaboraționiști, la reprezentanți ai centrelor de comandă rusești, care ar putea să aibă valoare pentru serviciile noastre speciale, dar cu siguranță Dughina nu era o astfel de persoană”, a spus el.

Deși detaliile cu privire la acte de sabotaj în teritoriu controlat de ruși au fost învăluite în mister, guvernul ucrainean a recunoscut încet că a ucis oficiali ruși în Ucraina și că a sabotat fabrici de armament rusești sau depozite de armament.

Un oficial ucrainean de top care a cerut să rămână anonim, citat de NYT, a declarat că forțele ucrainene, cu ajutorul unor luptători locali, au dus la bun sfârșit asasinate și alte atacuri împotriva unor colaboratori și oficiali ruși în teritoriile ocupate.

Printre ei se numără și șeful regional instalat de ruși în Herson, care a fost otrăvit în august și care a fost evacuat la Moscova pentru a fi tratat de urgență.

Statele nu discută, în mod tradițional, operațiuni secrete de teama că acestea ar putea să fie dezvăluite, însă unii oficiali americani cred că este esențial să blocheze ceea ce ei consideră că sunt decizii aventuriste cu potențial mare de risc, în mod particular asasinate politice.

Totuși, americanii insistă că legăturile dintre cele două guverne, american și ucrainean, rămân puternice. Îngrijorările americanilor cu privire la operațiunile secrete agresive ale ucrainenilor în Rusia nu au provocat schimbări în furnizarea de informații și sprijin militar și diplomatic pentru guvernul lui Zelenski.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Rușii au atacat cu rachete balistice orașul Odesa. Cel puțin patru oameni au fost uciși, 28 sunt răniți, inclusiv o femei însărcinată

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Jens Stoltenberg, vizită neanunțată la Kiev. Șeful NATO i-a promis lui Zelenski că livrările de arme către Ucraina vor crește

Partenerii noștri