Live

O relicvă care ar conține sângele lui Hristos a fost recuperată după ce fusese furată dintr-o mănăstire din Franța

Data publicării:
Relicva conține două fiole care, potrivit legendei, au fost puse într-o ladă și aruncate în mare, ajungând mai apoi pe țărmul Normandiei. Foto: Profimedia Images

Biserica Catolică s-a arătat șocată luna trecută când un artefact auriu și frumos decorat, despre care se spune că ar conține picături din sângele lui Hristos, a fost furat cu puțin timp înainte de o sărbătoare catolică ce are loc în fiecare an în nordul Franței, scrie BBC. Șase săptămâni mai târziu, un detectiv olandez care se ocupă de recuperarea obiectelor prețioase a povestit cum a ajuns în posesia relicvei furate în urma unei operațiuni complexe.

Timp de 1.000 de ani, pelerinii au călătorit spre abația Fécamp din Normandia pentru a se închina la relicva „Sângele prețios al lui Hristos”.

„Între șapte și opt la sută din piesele de artă furate sunt returnate și majoritatea este distrusă”, a spus Brand pentru BBC. „În acest caz, cred că hoțul nu știa despre ce e vorba”.

Relicva a fost furată în noaptea de 1 iunie din sacristia din Fécamp, la nord-est de portul Le Havre. Poliția crede că hoțul a rămas în clădire pe timpul nopții după ce a fost închisă și că măsurile de siguranță erau foarte slabe la momentul comiterii infracțiunii.

Relicva conține două fiole care, potrivit legendei, au fost puse într-o ladă și aruncate în mare, ajungând mai apoi pe țărmul Normandiei, în nordul Franței. Hoțul a furat, în plus, mai multe vase liturgice și alte obiecte prețioase.

Recliva care conține „Sângele prețios al lui Hristos” (stânga) a fost furată din Abația Sfintei Treimi (dreapta) de la Fécamp, Franța. Colaj foto: Profimedia Images

Cum a decurs operațiunea de recuperare a relicvelor furate

Brand a spus că a fost contactat de cineva prin e-mail și i s-a adus la cunoștință că obiectele au fost găsite în casa unei prieten al hoțului.

Când acest prieten și-a dat seama ce sunt obiectele furate, le-a dat persoanei care l-a contactat pe detectivul olandez, care l-a sfătuit să le lase la ușă și să sune la sonerie. Dacă le-ar fi adus direct la mănăstire, exista riscul ca acea persoană să fie arestată, a explicat Brand.

„Vreo două zile mai târziu, la ora 10:30 seara, s-a auzit soneria”, a povestit Brand. „M-am uitat afară de pe balcon și, în întuneric, am văzut o cutie. Am alergat pe scări de frică să nu ia altcineva cutia. Afară, m-am uitat primprejur, dar nu era nimeni acolo”.

Brand a zis că nu i-a venit să creadă cât de frumoase erau relicvele recuperate și a descris momentul deschiderii cutiei în care fuseseră transportate drept o „experiență religioasă autentică”.

Arthur Brand a spus că va înmâna acum relicva poliției pentru ca ea să poată fi returnată mănăstirii din Franța.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Situație tot mai gravă în Noua Caledonie. Crește numărul morților și al răniților în urma revoltelor sângeroase

Franța trimite forțe în Noua Caledonie ca să reia controlul asupra insulei devastate de rebeli

În loc să fure banii, a luat bancomatul cu totul. Un bărbat condamnat în România a fost găsit în Spania unde se dădea altcineva

Bărbat împușcat mortal când încerca să incendieze o sinagogă din Franța

Partenerii noștri