Live

Opoziția Austriei față de extinderea Schengen nu schimbă poziția Comisiei Europene, care rămâne fermă: Au dreptul legal

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Poziţia unor state membre individuale nu o afectează pe cea a Comisiei Europene care rămâne fermă în ce privește extinderea spațiului Schengen în România, Bulgaria şi Croaţia. Cele trei state au aşteptarea legitimă şi dreptul legal ca o decizie în sensul aderării lor la spaţiul Schengen să fie luată de statele membre, a declarat pentru Agerpres purtătoarea de cuvânt a CE pentru afaceri interne Anitta Hipper.

Întrebată cum priveşte Comisia Europeană poziţia guvernului Olandei potrivit căruia România şi Croaţia pot fi acceptate în spaţiul Schengen, dar nu şi Bulgaria, Anitta Hipper nu a comentat acest aspect într-un email pentru AGERPRES, dar a precizat că poziţia executivului comunitar exprimată în comunicarea din 16 noiembrie nu s-a schimbat.

"România, Bulgaria şi Croaţia sunt pregătite să participe la zona Schengen fără controale de frontieră. Poziţia statelor membre individuale nu afectează poziţia Comisiei. Aceasta este bazată pe evaluarea tuturor condiţiilor. Bulgaria, Croaţia şi România au fost evaluate cu succes şi au fost pregătite din punct de vedere tehnic în 2011 (Bulgaria şi România) şi respectiv 2019 (Croaţia)", a menţionat Anitta Hipper în răspunsul către Agerpres.

"Cele trei state membre au o aşteptare legitimă şi dreptul legal ca această decizie să fie luată. Facem apel la toate statele membre să susţină pe deplin procesul de aderare a României, Bulgariei şi Croaţiei la zona Schengen", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Pe agenda provizorie a Consiliului JAI din 8 decembrie figurează punctul "Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România" (posibil) Adoptare, precum şi un punct similar referitor la Croaţia. Agenda JAI ar mai putea suferi modificări doar în urma reuniunii COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană) de miercuri dimineaţă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat însă miercuri că România va merge "până la capăt" cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie, afirmând că "starea de incertitudine nu mai poate continua".

Editor : D.D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană investighează produsele din oțel provenite din China

Comisia Europeană investeşte 1 miliard de euro în 54 proiecte ambiţioase în domeniul apărării

Comisia Europeană a înrăutățit prognoza de deficit pentru România

Steagul UE a fost interzis la Eurovision 2024. Comisia Europeană cere explicații și critică dur decizia EBU

Partenerii noștri