Live

Orban: Ungaria „nu e în măsură” să accepte interzicerea petrolului rusesc. El cere liderilor UE să nu discute încă despre sancțiuni

Data publicării:
Premierul ungar Viktor Orban. FOTO: Profimedia Images

Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că Budapesta nu este în măsură să accepte noile sancțiuni propuse de UE împotriva Rusiei, inclusiv embargoul asupra petrolului rusesc, relatează The Guardian. Totuși, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că s-ar putea ajunge la un acord în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni în „câteva săptămâni”.

Într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, Orban a spus că este „puțin probabil” să se găsească o soluție la summitul liderilor UE de săptămâna viitoare și că aceștia nu ar trebui să discute pachetul de sancțiuni în cadrul reuniunii.

„Având în vedere gravitatea problemelor încă deschise, este foarte puțin probabil să se găsească o soluție cuprinzătoare înainte de reuniunea specială a Consiliului European din 30-31 mai, a scris Orban.

El s-a declarat „convins” că discutarea pachetului de sancțiuni „în absența unui consens ar fi contraproductivă”, adăugând că nu ar face decât să scoată în evidență diviziunile interne, fără a oferi o șansă realistă de a le rezolva.

Ungaria se bazează pe petrolul rusesc, iar Orban susține că un embargo ar devasta economia țării. UE a oferit Budapestei, precum și Slovaciei și Cehiei, un o lungă perioadă de grație pentru aplicarea sancțiunilor, tocmai din cauza acestei dependențe.

În ciuda scrisorii lui Orban, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că este doar o „chestiune de săptămâni” până ca UE să cadă de acord asupra unui embargo asupra petrolului rusesc.

Lucrăm intensiv la asta, este o chestiune de săptămâni, dar chiar trebuie să găsim o soluție pentru nevoile de investiții. Prin urmare, acest lucru este important, trebuie să-l adaptăm astfel încât să nu fim în situația în care Putin poate vinde petrolul la un preț mai mare pe piața mondială, dacă nu ni-l vinde nouă”, a spus ea la CNN.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Volodimir Zelenski anunță că armata ucraineană a mai doborât un bombardier rusesc deasupra Donețk

Volodimir Zelenski a fost pus de Moscova pe lista persoanelor căutate în Rusia

Josep Borrell avertizează că Rusia e o amenințare existențială pentru Europa: „Dacă va avea succes, Putin nu se va opri în Ucraina”

Zaharova acuză NATO că se pregătește „serios” pentru un război cu Rusia: „Să recunoaștem asta”

Partenerii noștri