Live

Galerie Foto Parada de Ziua Victoriei de la Moscova, umbrită de insuccesele militare din Ucraina. Putin îi are aproape doar pe prietenii dictatori

Data actualizării: Data publicării:
Piaţa Roşie din Moscova găzduieşte marţi, ca de obicei la 9 Mai, parada care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Sursa foto: Profimedia Images

Piaţa Roşie din Moscova găzduieşte marţi, ca de obicei la 9 Mai, parada care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ruşii îl numesc „Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

Parada a început la ora 10:00 (ora Moscovei şi a României), în prezenţa lui Vladimir Putin. În discursul susținut în Piața Roșie, Putin i-a felicitat pe comandanții „operațiunii militare speciale” a Rusiei și a spus că „astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură decisiv”. Acesta a spus că „un război real are loc în acest moment împotriva patriei noastre mamă”.

Putin a mai spus că Rusia se apără împotriva „terorismului internațional” și că își va „apăra cetățenii” și a susținut din nou că „orice ideologie a supremației nu este acceptabilă” pentru Moscova și a acuzat elitele occidentale și globaliștii că „provoacă conflicte”.

Liderul de Kremlin susține că Rusia dorește „un viitor de pace” dar a acuzat „elitele occidentale” că alimentează „discursul urei și rusofobiei”

La parada din Piața Roșie au fost prezenți și lideri ai țărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI, organizaţie regională în care Moscova a reunit iniţial toate statele foste sovietice, dar între timp unele dintre ele au ieşit deja - n.r.) Mai precis, este vorba de fapt de preşedinţii Belarusului, Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului şi de premierul Armeniei. Sunt în general lideri autoritari, rămaşi apropiaţi de Putin. Este un contrast frapant faţă de vremurile de altădată, când Putin avea invitaţi inclusiv lideri occidentali, şi care arată izolarea în care se găseşte liderul de la Kremlin după declanşarea agresiunii împotriva Ucrainei.

Printre absenţii de la paradă este şi Evgheni Prigojin, şeful Wagner, ale cărei diatribe împotriva comandanţilor armatei ruse au deranjat inclusiv la Kremlin.

Împreună cu Putin, oaspeţii străini au asistat la defilarea trupelor de la o tribună din Piaţa Roşie. Liderii vor depune apoi coroane de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Grădina Aleksandrovski. Peskov a declarat că prezenţa lor comună de Ziua Victoriei reprezintă o „solidaritate a şefilor de stat, ale căror popoare au participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei şi au învins ca parte a unei singure ţări”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că 9 mai este o zi sfântă pentru toate ţările care au sacrificat cândva un număr imens de vieţi pentru a elibera lumea de fascism.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dat asigurări că autorităţile ruse iau „toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea” la paradă, ţinând cont inclusiv de prezenţa oaspeţilor străini.

Construcţia tribunei oficiale, care poate găzdui aproape 7.000 de spectatori, a început la sfârşitul lunii aprilie. Serviciul Federal de Gardă a avertizat că Piaţa Roşie va fi închisă pentru vizitatori în perioada 27 aprilie - 10 mai, din cauza pregătirilor şi a festivităţilor.

În martie, ministrul apărării, Serghei Şoigu, declarase că peste 10.000 de persoane şi 125 de arme şi echipamente militare vor participa la parada din Piaţa Roşie, însă observatorii spun că probabil parada va fi destul de modestă, militarii probabil vor fi din rândul recruţilor, în condiţiile în care grosul oamenilor şi echipamentelor sunt mobilizaţi pe frontul din Ucraina.

Peste 40 de formaţii militare ale Forţelor Armate Ruse şi ale agenţiilor de securitate vor asigura acompaniamentul muzical. Atunci când steagul rusesc şi Drapelul Victoriei vor fi purtate prin Piaţa Roşie, va fi interpretat în mod tradiţional cântecul "Războiul Sfânt". Ministrul rus al Apărării va face apoi un tur al trupelor şi îi va raporta comandantului suprem cu privire la gradul de pregătire a paradei, după care preşedintele rus va ţine un discurs.

În 2023, primii care vor defila vor fi cadeţii Şcolii Militare Muzicale din Moscova. De obicei, toate ramurile Forţelor Armate Ruse sunt reprezentate în coloanele de paradă. Potrivit lui Peskov, vor fi implicaţi şi soldaţi ai operaţiunii militare speciale din Ucraina, dar restul participanţilor din coloanele care vor mărşălui nu au fost numiţi oficial, precizează TASS.

Un tanc T-34 va deschide în mod tradiţional coloana mecanizată din Piaţa Roşie. La repetiţii vor participa vehicule blindate Tiger-M, BTR-82A, BMP Boomerang, sistemul de rachete operativ-tactice Iskander-M, lansatoare de sisteme de rachete sol-aer S-400 Triumf şi sisteme mobile de rachete terestre Iars. Printre noutăţile paradei se aşteaptă să se numere vehicule blindate Spartak şi 3-StS Ahmat, potrivit TASS.

Partea aeriană a paradei nu a fost anunţată oficial. Cu toate acestea, avioanele şi elicopterele nu au luat parte la niciuna dintre repetiţiile anterioare, notează agenţia rusă de presă.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane

Zelenski spune că Ucraina are în sfârșit suficientă muniție pentru artilerie: „Nicio brigadă nu se mai plânge”

Rusia acuză Marea Britanie că e un „participant de facto” în războiul din Ucraina

Zelenski a promulgat legea pentru recrutarea condamnaților în armată. Mărește și amenzile pentru cei care se sustrag mobilizării

Partenerii noștri