Live

Parlamentul European califică drept genocid foametea provocată de regimul sovietic în Ucraina în anii 1930

Data publicării:
Ucrainenii comemorează 90 de ani de la Holodomor în fața Muzeului Genocidului din Kiev. Foto: Profimedia Images

Parlamentul European a calificat drept genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani, care a dus la moartea a milioane de oameni, comparând acţiunile ruşilor de atunci cu cele de acum, în contextul invaziei, informează Agerpres.

Într-un text care a primit 507 voturi pentru, 12 contra şi 17 abţineri, eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg au apreciat că această foamete, denumită de ucraineni "Holodomor", a fost comisă de "regimul sovietic cu intenţia de a distruge un grup de persoane, supunându-le în mod deliberat la condiţii de viaţă ce duceau în mod inevitabil la anihilarea lor fizică".

"Crimele ruse actuale (comise) în Ucraina amintesc de trecut", se arată într-un comunicat Parlamentul European.

Europarlamentarii îndeamnă "toate ţările şi organizaţiile" să recunoască drept genocid această foamete, în faţa unui "regim rus care manipulează memoria istorică pentru propria supravieţuire".

Ucraina a pierdut între patru şi opt milioane de locuitori în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării terenurilor agricole, orchestrată potrivit istoricilor de Stalin, pentru a reprima orice aspiraţie naţionalistă şi secesionistă a acestei ţări, pe atunci republică sovietică.

Ucraina face de mai mulţi ani campanie pentru ca Holodomorul să fie recunoscut în mod oficial drept genocid, concept apărut după Al Doilea Război Mondial.

Rusia refuză în mod categoric o astfel de clasificare, pretextând că marea foamete care a fost în Uniunea Sovietică la începutul anilor 1930 nu a făcut doar victime ucrainene, ci şi în rândul ruşilor, kazahilor, germanilor de pe Volga şi altor popoare.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Cel mai dezgustător moment de la EURO 2024”. Selecționerul Olandei, într-o ipostază jenantă: ”Ce faaaci?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Învinsă la locale, Gabriela Firea spune că va merge ca europarlamentar, la Bruxelles: Nu se dă niciun premiu politic fără muncă

Martin Schulz spune că Diana Șoșoacă este plătită de ruși: „Această femeie nu știe pe ce lume trăiește”. Șoșoacă: Un „nazisto-fascist”

PPE ar urma să obțină 189 de locuri în Parlamentul European, arată cea mai recentă proiecție din cele 27 de state

Consens neobișnuit pentru funcțiile-cheie din UE. Cine sunt cei patru oficiali care ar urma să conducă instituțiile europene

Partenerii noștri