Live

Parlamentul Israelului, țara în care a fost dezvoltat Pegasus, va investiga scandalul și acuzațiile de spionaj

Data publicării:
Atac informatic masiv. Sursă foto: Getty Images

Parlamentul israelian a creat o comisie specială pentru anchetarea scandalului de spionaj legat de Pegasus, soft-ul care ar fi fost folosit de dictatori și lideri de guverne pentru a spiona jurnaliști și politicieni, dezvoltat de o companie israeliană.

„Apărarea a desemnat o comisie formată dintr-un anumit număr de grupuri”, a transmis la postul de radio al armatei parlamentarul israelian Ram Ben-Barak, care conduce Comisia de Afaceri Externe şi Apărare din Parlamentul din Israel (Knesset).

„La finalul anchetei (...), vom evalua dacă trebuie să facem corecţii”, a adăugat deputatul centrist şi fost director adjunct al Mossad, serviciul de informaţii externe al Israelului.

Programul Pegasus, conceput de compania israeliană de securitate cibernetică NSO, se află în centrul unui scandal mondial de spionaj care a determinat ONG-ul „Reporteri fără Frontiere” să ceară un moratoriu asupra vânzărilor sale, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a solicitat mai multe restricţii asupra vânzării acestor sisteme.

Organizaţiile Forbidden Stories şi Amnesty International au obţinut o listă de 50.000 de numere de telefon, selectate de clienţii NSO din 2016 pentru a fi potenţial supravegheate, şi le-au împărtăşit cu un consorţiu de 17 media care au dezvăluit duminică existenţa sa.

Pegasus ar fi permis spionarea numerelor a cel puţin 180 de jurnalişti, 85 de militanţi pentru drepturile omului sau chiar 14 şefi de stat, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron, lucru pe care NSO îl respinge. Viktor Orban și Narendra Modi, printre alții s-ar fi folosit de acest soft pentru a sprijina jurnaliști, rivali și opozanți.

Acuzată cu regularitate că face jocul regimurilor autoritare, NSO dă asigurări că programul său serveşte doar la obţinerea de informaţii împotriva reţelelor criminale sau teroriste.

Joi, Shalev Hulio, preşedintele grupului, a afirmat într-un interviu pentru postul de radio al armatei că este vorba de o tentativă „de a discredita întreaga industrie cibernetică israeliană” şi s-a declarat în favoarea unei anchete pentru „a spăla” imaginea companiei sale.

Permiţând infiltrarea unor sisteme informatice, Pegasus este considerat un produs de securitate cibernetică ofensiv şi, prin urmare, trebuie să obţină acordul Ministerului israelian al Apărării pentru a fi vândut în ţări terţe, cu acelaşi statut ca o armă.

Compania susţine că a vândut Pegasus unui număr de peste 40 de ţări, de fiecare dată cu acordul autorităţilor israeliene.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Spionajul american avertizează că războiul din Ucraina nu se va încheia prea curând: „Situația e favorabilă pentru Putin”

Un ofiţer german care se ocupa de echipamentele Bundeswehr le dădea informații secrete rușilor. Acum a fost trimis în judecată

Acţiunile de spionaj ale Rusiei nu vor împiedica sprijinul NATO pentru Ucraina, afirmă Stoltenberg

China cere Germaniei să pună „capăt farsei politice anti-China", spunând că suspiciunile de spionaj sunt „pură invenţie”

Partenerii noștri