Live

Preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliev, aflat la putere de 12 ani, a fost reales pentru al cincilea mandat

Data publicării:
Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev. Foto: Profimedia Images

Preşedintele autoritarist în exerciţiu al Azerbaidjanului Ilham Aliev, care se află la putere de 12 ani, a fost reales pentru al cincilea mandat, cu peste 90% dintre voturile exprimate, potrivit unor rezultate parţiale.

Ilham Aliev, în vârstă de 62 de ani, care a moştenit puterea la decesul tatălui său, în 2003, a obţinut 92,1% dintre voturile exprimate în acest scrutin - la care opoziţia nu a luat parte -, după numărarea a mai bine de jumătate dintre voturi, scrie Agerpres, care preia AFP.

Mii de susţinători ai preşedintelui au sărbătorit victoria miercuri seara în stradă, la Baku.

Prezenţa la urne a fost de 67,7%, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedintele Comisiei Electotrale Centrale, Mazakhir Panakhov.

Alegătorii aveau de ales între şapte candidaţi, inclusiv Aliev. Însă niciunul dintre aceştia nu reprezenta o alternativă, iar „toţi l-au susţinut pe preşedinte”, notează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Unii dintre ei chiar l-au lăudat în campanie pe Ilham Aliev, care şi-a „respectat toate promisiunile”.

Adevăratele partide de opoziţie au boicotat acest scrutin pe care l-au catalogat drept o „farsă”, la fel ca în alegerile prezidenţiale din 2018.

Ilahm Aliev îşi exploatează victoria militară împotriva separatiştilor armeni din encalava separatistă azeră Nagorno Karabah în septembrie 2023, care a pus capăt unei perioade de 30 de ani de secesionism marcat de două războaie. Cel mai puternic om de la Baku se poate lăuda astfel cu faptul că şi-a „reunificat” ţara, o misiune pe care şi-a stabilit-o.

Într-un gest simbolic, Aliev şi familia sa au votat la Khankendi - principalul oraş din Nagorno Karabah, denumit Stepanakert de către armeni. Secţii de vot azere au fost deschide în enclavă - pentru prima oară de la căderea URSS, ceea ce a conferit acestui vot un caracter ”istoric”.

În ianuarie, Ilham Aliev anunţa că a convocat aceste alegeri - anticipate -, prevăzute iniţial în 2025, pentru a sărbători începutul unei „noi ere” după succesul operaţiunii militare.

Ilham Aliev colecţionează scoruri zdrobitoare - 86% dintre voturile exprimate în 2018 sau aproape 89% în 2008.

Aceste scrutine sunt denunţate întotdeauna de către observatori internaţionali. În 2018, observatorii OSCE au raportat „nereguli grave”.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FCSB a primit o lovitură chiar în seara în care a sărbătorit titlul! Ce se întâmplă în UEFA Champions League

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia anunță că-și retrage trupele din Nagorno-Karabah

Armenia şi Azerbaidjan se confruntă la Haga pe tema epurării etnice. Cresc tensiunile dintre cele două țări din Caucaz

Preşedintele Azerbaidjanului avertizează Occidentul să nu folosească Armenia drept avanpost militar: „Vor fi consecințe”

Azerbaidjanul vrea să atace din nou Armenia, „până la sfârșitul săptămânii” pentru a anexa patru sate abandonate din anii 1990

Partenerii noștri