Live

Preşedintele Germaniei refuză să îl felicite pe Putin pentru realegere, iar Londra îl consideră un „Stalin modern”

Data publicării:
Dictatorul rus, Vladimir Putin. Foto: Profimedia

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier nu îl va felicita pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru realegere, a anunțat purtătoarea sa de cuvânt. La rândul său, secretarul britanic al apărării l-a acuzat pe Vladimir Putin că se comportă ca un „Stalin modern”.

„Nu va exista nicio scrisoare către Putin”, a declarat purtătoarea de cuvânt Cerstin Gammelin pentru ziarul berlinez Tagesspiegel, potrivit dpa, preluată Agerpres.

„Astăzi mă gândesc la oamenii din Rusia care luptă pentru libertate şi democraţie şi care trăiesc în pericol constant din partea regimului lui Putin. Nu îi vom uita pe aceşti oameni curajoşi”, a transmis Steinmeier într-o postare de duminică pe platforma de socializare X, fostă Twitter.

Ministerul de Externe german declarase anterior tot pe X că „pseudo-alegerile din Rusia nu sunt nici libere, nici corecte, rezultatul nu surprinde pe nimeni”.

„Regimul lui Putin este autoritar. El se bazează pe cenzură, represiune şi violenţă”, a adăugat diplomaţia germană.

La alegerile prezidenţiale anterioare din Rusia, din 2018, Steinmeier l-a felicitat pe Putin, menţionează DPA.

„Stalin modern”

La rândul său, secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, l-a acuzat pe Vladimir Putin că se comportă ca un „Stalin modern”, după ce, în urma alegerilor din Rusia, liderul de la Kremlin şi-a consolidat şi mai tare controlul asupra puterii după înăbuşirea oricărei opoziţii reale.

Ministrul de externe britanic, David Cameron, a declarat că alegerile nu au fost „libere şi corecte”, după ce primele rezultate de duminică au arătat că Putin a câştigat aproape 88% din voturi.

Rezultatul, publicat de Comisia Electorală Centrală a Rusiei, ar fi un record pentru Putin, care îşi prelungeşte puterea, ce durează de aproape un sfert de secol, cu încă un mandat de şase ani la Kremlin.

Putin, care a salutat victoria sa ca un indiciu al „încrederii” şi „speranţei” în el, s-a confruntat cu concurenţa a doar trei candidaţi, care nu i-au criticat guvernarea şi nici invazia din Ucraina. Toţi contracandidaţii autentici au fost împiedicaţi să participe la vot.

Principalul opozant, Aleksei Navalnîi, a murit într-o închisoare arctică luna trecută, iar alţi critici sunt fie în închisoare, fie în exil.

Între timp, monitorizarea independentă a alegerilor a fost extrem de limitată, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nefiind invitată să aibă observatori la scrutin, care a durat de vineri până duminică.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul anunță exerciţii nucleare la ordinul lui Putin. „Acesta va fi executat în intervalul de timp adecvat”

Ministrul britanic al Apărării este „foarte îngrijorat” de partneriatul dintre Putin și Xi Jinping: „E o amenințare”

"Să oprim totul înainte ca Putin să arunce în aer întreaga lume". Cine sunt rușii care continuă lupta lui Navalnîi

Paleologu: Regimul Putin s-a transformat într-o sectă apocaliptică cu viziuni delirante. E un caz exemplar de patologie a puterii

Partenerii noștri