Live

REPER a depus un proiect de modificare a codului electoral. „Alegeri locale în două tururi și scăderea numărului total de parlamentari”

Data publicării:
Alegeri locale. Foto: Getty Images

Grupul parlamentar REPER a depus marți un proiect de lege pentru modificarea Codului electoral prin care propune atât o reformă a procesului electoral din România, cât și a sistemului de finanțare a partidelor. Printre prevederi se numără alegeri locale în două tururi, simplificarea votului pentru cetățenii din Diaspora, creșterea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, scăderea numărului total de parlamentari și scăderea cu 75% a subvenției primite de partidele politice, se arată într-un comunicat de presă al deputatului REPER Andrei Lupu.

Am depus un proiect extrem de important de modificare a codului electoral. Lucrez la el de doi ani și este proiectul unei generații. Cuvinte mari de la un deputat de 30 de ani, dar îmi asum că modificările pe care le propunem sunt atât de importante pentru procesul electoral din România și pentru partidele românești încât dacă ele vor fi adoptate vom asista la schimbări fundamentale în clasa politică românească.

Partidele din România nu se pot reforma de unele singure, asta știm, pentru că pur și simplu realitatea ne-a arătat că se discută enorm despre reformă și nu se face nimic. Ce am putea reforma cu adevărat ar fi sistemul astfel încât să forțăm aceste partide să se schimbe și să evolueze într-un cadru corect și onest care le-ar impune o nouă formă de politică”, a declarat deputatul REPER Andrei Lupu. 

Potrivit lui Andrei Lupu, calendarul permite adoptarea modificărilor Codului Electoral cu suficientă vreme înainte de alegeri.

Avem posibilitatea de a le implementa în 2024, pentru a face din acel an special în istoria democrației românești. Dacă pierdem această ocazie, pierdem șansa unui nou început și generația mea va ajunge să discute în 2030 aceleași probleme ca părinții noștri în 2000 sau 2010”, mai spune deputatul REPER. 

Proiectul depus propune următoarele modificări:

  •  Creșterea pedepselor contravenționale pentru încălcarea legislației electorale.
  •  Simplificarea votului pentru cetățenii care locuiesc în afara granițelor țării și introducerea votului prin corespondență pentru toate tipurile de vot la nivel național;
  •  Scăderea numărului total de parlamentari, însoțită de creșterea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora;
  •  Asigurarea unui procent de minimum 40% din reprezentanții ambelor sexe pe locurile eligibile pentru alegerile pe listă;
  •  Creșterea accesibilității la vot pentru peste 500.000 de persoane cu diferite dizabilități;
  •  Alegeri locale pentru primari și președinți de consilii județene în două tururi de scrutin;
  •  Reglementarea detaliată a campaniei electorale și a rolului canalelor de comunicare în masă în asigurarea unei informări corecte a publicului;
  •  Scăderea cu 75% a subvenției primite de partidele politice din partea statului român;
  •  Creșterea accesului la candidaturi, inclusiv prin scăderea numărului de semnături necesare;
  •  Introducerea interdicției de a candida pentru persoanele care au suferit condamnări penale.

Citește și: Proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, respins de Parlament

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciucă, la Cluj: Cred că putem să avem o formulă la PNL către administraţiile noastre şi ale altora, care nu au ajuns la acest nivel

Candidații pentru Primăria Capitalei Sebastian Burduja (PNL) și Mihai Enache (AUR) vin la Digi24, la ora 15.00

UDMR Satu Mare: Discursul lui George Simion instigă la ură interetnică

Românii din străinătate vor avea la dispoziţie 915 secţii de votare pentru alegerile din 9 iunie. Cum vor fi organizate

Partenerii noștri