Live

Rusia a câștigat cu peste 2,5 trilioane de ruble mai mult din petrol și gaz, în anul în care Putin a pornit războiul din Ucraina

Data publicării:

Rusia a încasat în 2022, din vânzarea petrolului și gazului, cu peste 2,5 trilioane de ruble mai mult decât în 2021.  Creșterea de peste 28%, adică circa 36,5 miliarde de dolari, a fost prezentată de ministrul energiei de la Moscova în ultima ședință de guvern, conform RiaNovosti.

Oficialul rus a vorbit și despre creșterea cantității de țiței extrase din zăcămintele Moscovei: „Comparativ cu anul 2021 s-a reușit extragerea cu 10 milioane de tone mai mult, iar exportul a înregistrat o creștere de 7 procente”.

Ministrul a ținut să sublinieze că aceste rezultate au fost obținute în ciuda sancțiunilor și acțiunilor „țărilor neprietenoase”. 

Vânzarea produselor petroliere aduce Rusiei o bună parte din bugetul național. După declanșarea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a încercat să-și reducă dependența de fosilii ruși și să găsească surse alternative. Chiar dacă în primele luni de la invazia rusă, veniturile obținute din vânzarea gazului și petrolului s-au dublat, odată cu impunerea sancțiunilor UE, Rusia a pierdut o bună parte din banii veniți de la clienții tradiționali. 

În încercarea de a opri alimentarea mașinăriei de război a Federației Ruse, UE s-a orientat către alte piețe pentru a-și garanta securitatea energetică, mai mult, a impus sancțiuni care vizează piața petrolieră a Rusiei. În ultimul set de măsuri, oficialii europeni, au decis plafonarea prețului petrolului livrat de rusia la 60 de dolari pe baril. 

Editor : Alexandru Rotaru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Salarii de mii de dolari și pașapoarte rusești. Cum convinge Rusia cetățeni cubanezi să lupte pe frontul din Ucraina (BBC)

Șeful diplomației poloneze crede că Putin „nu e atât de nesăbuit” încât să atace o țară NATO

Liderul Hamas acuză Israelul că sabotează eforturile pentru un armistiţiu în Gaza: „Netanyahu vrea să continue agresiunea”

Rusia se infiltrează tot mai profund în Africa, în stil neocolonial. „Consilieri” ai Kremlinului și arme rusești au ajuns în Niger

Partenerii noștri