Live

Rusia avertizează că decizia SUA de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei „este o greșeală gravă”

Data publicării:
Modele noi de rachete ATACMS, lansate de sistemele Himars, au o rază de 300 de kilometri. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Decizia Washingtonului de a trimite rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune în Ucraina a fost „o greşeală gravă” care va avea consecinţe serioase, a declarat, miercuri, ambasadorul Rusiei în SUA, după ce Kievul a declarat că a folosit aceste arme pentru prima dată, transmite Reuters.

„Consecinţele acestui pas, care a fost ascuns în mod deliberat publicului, vor fi de cea mai gravă natură”, a declarat ambasadorul Anatoli Antonov, într-un mesaj transmis pe Telegram, potrivit News.ro. 

După ce presa a relatat în ultimele zile că SUA ar fi furnizat în secret Ucrainei ATACMS (Army Tactical Missile Systems), Casa Albă a confirmat marţi că a furnizat recent Kievului un tip de ATACMS capabil să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 165 km.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, de asemenea, că forţele sale au folosit ATACMS, după ce armata sa a raportat marţi că a lovit două baze aeriene din teritoriul ucrainean, controlate acum de Rusia.

Forţele speciale ucrainene au declarat că nouă elicoptere, un lansator de rachete de apărare aeriană, piste de aterizare şi alte echipamente au fost distruse în apropiere de Lugansk, în estul Ucrainei, şi în Berdiansk, în sud, la Marea Azov, ambele aflate sub controlul Rusiei.

Ucraina ceruse în repetate rânduri administraţiei americane ATACMS şi se angajase să nu le folosească în interiorul teritoriului rusesc. Aceasta a declarat că armele puternice ar modifica cursul războiului de 20 de luni lansat de Rusia.

Rămâne de văzut cât de mult avantaj va oferi sistemul de rachete Ucrainei, dar oficialii de la Kiev au declarat că vor împinge Rusia să îşi mute principalele resurse aeriene departe de linia frontului.

Kremlinul a declarat că livrările americane de rachete ATACMS şi tancuri Abrams către Ucraina nu vor schimba situaţia pe câmpul de luptă.

„Washingtonul urmăreşte în mod constant o politică de reducere completă a relaţiilor bilaterale”, a declarat Antonov.

„Statele Unite continuă să facă presiuni pentru un conflict direct între NATO şi Rusia”, a adăugat el.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Florin Răducioiu a spus totul. A descoperit cu un detectiv particular că este înșelat! Ce a urmat: ”Le tăia de gelozie”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022. Ce i-a cerut Putin lui Zelenksi

Luptă strânsă între Biden și Trump. Cei doi sunt la egalitate în cursa pentru alegerile prezidențiale (sondaj Reuters/Ipsos)

Rușii au recucerit Robotîne, satul de pe „linia Surovikin” cucerit cu greu de armata ucraineană în timpul contraofensivei din 2023

Economia Rusiei va crește în acest an: „Sancțiunile nu vor duce la o criză, așa cum speră mulți”

Partenerii noștri