Live

Rușii ar pregăti o misiune uriașă de deportare a cetățenilor ucraineni din teritoriile ocupate

Data actualizării: Data publicării:
Soldați ruși în Herson-ul ocupat. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Autoritățile ruse și cele de ocupație din teritoriile ucrainene s-ar pregăti de o deportare în masă a cetățenilor ucraineni din Herson spre teritorii din Rusia, relatează Euronews.

Citând Bloomberg, Euronews scrie că prim-ministrul guvernului de la Moscova, Mihail Mișustin, a emis un ordin de guvern la mijlocul lunii decembrie pentru „mobilizare de resurse” – prin acesta au fost alocați 2,5 miliarde de euro pentru cheltuieli legate de ceea ce Rusia numește „potențiala relocare” a locuitorilor din regiunea Herson în Rusia.

Irina Vereșciuk, viceprim-ministră a guvernului ucrainean, spune că autoritățile ruse plănuiesc să deporteze peste 100.000 de cetățeni ucraineni din regiunea Herson în Rusia, în condițiile în care rușii se tem că vor pierde și mai mult teren în bătăliile pe care le duc în regiunile ocupate.

Vereșciuk a spus că oficialii ruși au relocat până acum un număr nespecificat de cetățeni ucraineni în 57 de regiuni din Rusia, inclusiv în orientul îndepărtat și în Siberia.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evaluează că aceste deportări forțate reprezintă eforturi deliberate de epurare etnică, pe lângă încălcări flagrante ale convenției pentru prevenția și pedepsirea infracțiunii de genocid.

ISW mai spune că autoritățile de ocupație ruse fac eforturi mari să-i oblige pe locuitorii ucraineni ai regiunilor ocupate să accepte pașapoarte rusești.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Rușii au atacat cu rachete balistice orașul Odesa. Cel puțin patru oameni au fost uciși, 28 sunt răniți, inclusiv o femei însărcinată

Stoltenberg spune că „nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câştige războiul. Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme

Jens Stoltenberg, vizită neanunțată la Kiev. Șeful NATO i-a promis lui Zelenski că livrările de arme către Ucraina vor crește

Partenerii noștri