Live

Salvați Copiii: Un elev din doi este victima bullying-ului în România

Data publicării:
Imagine sugestivă cu un copil afectat de bullying. Sursă foto: Profimedia Images

Jumătate dintre elevii români devin victime ale situaţiilor de violenţă fizică şi de ameninţare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (81%) sau recunosc că au comis ei înşişi astfel de fapte (27%), potrivit unei analize a organizaţiei Salvaţi Copiii transmisă, joi.

Un procent de 57% dintre elevi afirmă că au apelat la colegi pentru a interveni în situaţii de bullying. Procentul elevilor care spun că au fost victime ale bullying-ului a crescut de la 29% în 2016 la 49% în 2022, conform datelor comparative ale anchetelor derulate de Salvaţi Copiii România.

Statisticile oficiale arată că în sistemul de educaţie a fost înregistrată o creştere cu aproape o treime a situaţiilor de bullying sesizate în anul şcolar 2021 - 2022 prin comparaţie cu cel anterior (10.971 de situaţii de bullying constatate, faţă de 7.715).

Salvaţi Copiii a decis să prioritizeze programul antibullying şi sprijină şcolile în constituirea grupurilor de acţiune în acest domeniu, precum şi a unui mecanism de monitorizare a acestora, colaborând, în acest sens, cu Ministerul Educaţiei.

Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, a organizat, joi, la Târgovişte, conferinţa regională „Dreptul la pauză fără bullying - cooperare şi bune practici pentru comunităţi educaţionale sigure”. Au participat toţi actorii relevanţi din domeniul educaţiei şi protecţiei copilului cu responsabilităţi în prevenirea şi diminuarea fenomenului de bullying din sudul Munteniei - Argeş, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Prahova, Dâmboviţa.

Pe 27 mai 2020, prin ordin de ministru, propunerile Salvaţi Copiii România privind prevenirea şi reducerea fenomenului de bullying în şcoli au fost incluse în Normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenţei psihologice bullying. Astfel, în fiecare şcoală/liceu trebuie înfiinţat un grup de acţiune antibullying, din care vor face parte directorul unităţii de învăţământ, profesorul consilier şcolar, trei cadre didactice formate în problematica violenţei, inclusiv a violenţei psihologice bullying, doi sau mai mulţi reprezentanţi ai elevilor şi reprezentanţi ai părinţilor. Rolul acestui grup este de a preveni, identifica şi soluţiona situaţii de bullying între elevi, care pot avea loc prin acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice. 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cunoscut oraș din Franța le interzice copiilor sub 13 ani să iasă singuri pe stradă noaptea. „La vârsta asta nu gândești prea mult”

„Extremiștii sunt complet dezinhibați și ne consideră vânat”. Un europarlamentar german, bătut cu sălbăticie în timp ce lipea afișe

Violențe în campusuri din SUA. Studenții pro-palestinieni au ridicat baricade, poliția a intervenit în forță. 1.600 de tineri arestați

Scandal după ce un restaurant le-a cerut părinților să nu-și lase copiii să alerge printre mese: „Mă mir că nu au pus lese la intrare”

Partenerii noștri