Live

Serbia este mai departe ca oricând de Europa. „Schimbările actuale din Europa seamănă cu căderea Zidului Berlinului”

Data publicării:
Sârbii din Kosovo au la dispoziție opt luni pentru a-și face pașapoarte emise de autoritățile de la Pristina. Foto: Profimedia Images

Serbia este mai departe ca oricând de Europa şi reputaţia sa este cea mai defavorabilă din 1999, a declarat raportorul Parlamentului European pentru Kosovo, Viola fon Cramon, care a comparat schimbările actuale din Europa cu căderea Zidului Berlinului, relatează luni Hina.

Într-un interviu publicat în ediţia de luni a ziarului Nova din Belgrad, eurodeputata germană a declarat că Serbia se află cel mai departe de Uniunea Europeană după 2000. 

În opinia sa, din cauza poziţiei Belgradului cu privire la sancţiunile împotriva Rusiei, Serbia ar putea fi izolată de comunitatea internaţională fără ca cineva să realizeze acest lucru. 

Oamenii îşi dau ochii peste cap când Serbia şi progresele sale sunt menţionate la reuniuni în cadrul instituţiilor europene, a spus Viola fon Cramon.

În ceea ce priveşte dialogul Belgrad-Pristina, ea a afirmat că ambele părţi ar trebui să ia în considerare în mod serios propunerea Parisului şi Berlinului, deoarece următoarea (propunere) s-ar putea să nu fie una mai bună.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat în ultimul său discurs public că Serbia ar putea conta pe o aderare accelerată la UE şi pe beneficii economice semnificative dacă nu va opri aderarea Kosovo la ONU şi la alte instituţii internaţionale, notează Agerpres.

Citând surse diplomatice, presa albaneză a raportat că, potrivit planului Paris-Berlin, o nouă etapă a dialogului Belgrad-Pristina ar urma să înceapă anul viitor, la un deceniu după semnarea Acordului de la Bruxelles. 

Apoi, după alţi zece ani, când UE va fi gata să se extindă către Balcanii de Vest, ar urma să se ajungă la un acord formal final de recunoaştere ca o condiţie prealabilă pentru aderarea la UE a Kosovo şi a Serbiei.

Dacă planul va fi acceptat, independenţa Kosovo va fi recunoscută de celelalte cinci state membre UE care nu au făcut-o încă, în timp ce Serbia va primi un ajutor financiar considerabil şi va fi recunoscută ca o putere a regiunii, potrivit Albanian Post.

Viola fon Cramon a afirmat că Serbia a depus multe eforturi pentru a şterge imaginea sa nefavorabilă după anii 1990, însă poziţia sa actuală ar putea anula acest lucru. 

Schimbările tectonice din Europa şi impactul lor se aseamănă cu căderea Zidului Berlinului. De aceea, mesajul meu pentru toată lumea din Serbia este: treziţi-vă, a mai spus raportorul PE, Viola fon Cramon.

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE cere Israelului „să-și oprească imediat” operațiunea de la Rafah: „Dacă nu face asta relația cu noi ar putea fi pusă la încercare”

Statele UE cer reguli pentru influenceri și un „cod etic” pentru activitatea pe rețelele sociale

UE cedează după luni de proteste ale fermierilor și relaxează reglementările de mediu 

Steagul UE a fost interzis la Eurovision 2024. Comisia Europeană cere explicații și critică dur decizia EBU

Partenerii noștri