Live

Soldaţii ruşi şi-au doborât din greşeală propriile avioane și refuză să execute ordinele, spune Agenţia britanică de spionaj cibernetic

Data actualizării: Data publicării:
Blindat rusesc distrus de ucraineni. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a apreciat greșit situația din Ucraina, iar unii soldați ruși au refuzat să execute ordinele și chiar şi-au doborât din greşeală propriile avioane, potrivit șefului agenției britanice de informații GCHQ, citat de CNN.

Într-un discurs la Canberra, Australia, directorul GCHQ, Jeremy Fleming, a spus: "Se pare din ce în ce mai mult că Putin a apreciat greșit situația. Este clar că a judecat greșit rezistența poporului ucrainean".

Fleming a spus că Putin a supraestimat capacitatea armatei ruse de a obține o victorie rapidă. 

"Am văzut soldați ruși – lipsiți de arme și cu moralul căzut – refuzând să îndeplinească ordinele, sabotându-și propriile echipamente și chiar doborând accidental propriile aeronave", a spus el, fără a preciza când sau unde a avut loc acest lucru.

Consilierii lui Putin "se tem să-i spună adevărul", a subliniat Fleming.

Potrivit lui Fleming, Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a observat "intenția susținută a Rusiei de a afecta guvernul ucrainean și sistemele militare" și a observat indicii care sugerează că hackeri ruși caută ținte în țările care se opun acțiunilor Kremlinului.

Fleming a spus că este "clar" că Rusia folosește mercenari și luptători străini pentru a-și sprijini forțele, inclusiv grupul Wagner.

"Ei urmăresc relocarea forțelor din alte conflicte și recrutarea de noi luptători pentru a-și spori efectivele", a spus el, adăugând că "acești soldați vor fi probabil folosiți drept carne de tun în încercarea de a se limita pierderile militare ruse".

Referindu-se la rolul Chinei în acest conflict, Fleming a spus: "Rusia înțelege că, pe termen lung, China va deveni din ce în ce mai puternică din punct de vedere militar și economic. Unele dintre interesele lor sunt în conflict; Rusia ar putea fi scoasă din ecuație".

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Olanda permite Ucrainei să folosească avioanele F-16 pe care i le va dona în atacuri asupra ţintelor militare în Rusia

Joe Biden nu merge la „Summitul pentru Pace” în Ucraina, găzduit de Elveţia

Rusia anunță că nu mai vinde cereale pe piața europeană după ce UE i-a impus tarife mai mari

107 țări și organizații au confirmat participarea la summitul pentru pace din Elveția

Partenerii noștri