Live

SUA au șters softul dronei prăbușite în Marea Neagră pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete

Data publicării:
Un avion de luptă al Rusiei s-a ciocnit cu o dronă MQ-9 a SUA deasupra Mării Negre. Foto: Profimedia

SUA au șters de la distanță datele sensibile de software ale dronei MQ-9 care s-a prăbușit în Marea Neagră, pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, spun doi oficiali americani citați de CNN.

Ștergerea software-ului a fost făcută după ce drona a fost șicanată de două avioane de luptă rusești Su-27. Acestea au aruncat combustibil în fața dronei de supraveghere americane marți dimineața, după care unul dintre avioanele rusești s-a ciocnit de dronă, avariandu-i elicea și forțând SUA să o prăbuească în Marea Neagră.

Miercuri, Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia va încerca să recupereze resturile dronei. Patrușev a fost șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), succesorul KGB-ului Uniunii Sovietice.

„Nu știu dacă vom reuși să o găsim sau nu, dar trebuie să încercăm. Și cu siguranță ne vom uita la ea”, a spus Patrușev la televiziunea de stat rusă Rossia 1.

SUA nu au nicio navă în Marea Neagră, potrivit unui oficial al Marinei, ceea ce ar face ca orice încercare de recuperare a SUA să fie extrem de dificilă și consumatoare de timp.

Marți, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice, John Kirby, a declarat că SUA au luat măsuri pentru a proteja „acțiunile” asociate cu drona.

„Fără a intra în prea multe detalii, ceea ce pot spune este că am luat măsuri pentru a ne proteja acțiunile cu privire la acea dronă. Și este proprietatea Statelor Unite. Evident, nu vrem ca altcineva să pună mâna pe ea pe la spatele nostru”, a spus Kirby.

Departamentul de Stat al SUA l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, pentru a-i transmite îngrijorările SUA în legătură cu acest incident, primul de la izbucnirea războiului din Ucraina în urmă cu peste un an.

„Mesajul care i-a fost transmis ambasadorului rus este că ei trebuie să fie mai atenţi atunci când zboară în spaţiul aerian internaţional în apropiere de proprietăţi americane care, din nou, zboară în moduri complet legale, desfăşurând misiuni în sprijinul intereselor noastre naţionale de securitate”, a spus John Kirby într-un interviu pentru CNN, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Ei sunt cei care trebuie să fie mai atenţi”, a adăugat el.

Pentagonul a spus că unul din avioanele ruseşti Su-27 a lovit marţi elicea dronei, făcând-o inoperabilă, în timp ce Ministerul Apărării rus a dat vina pe „manevrele bruşte” ale dronei pentru prăbuşire şi a precizat că aeronavele sale nu au intrat în contact cu dispozitivul.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președinta Georgiei a blocat prin veto adoptarea „legii rusești” care a scos zeci de mii de oameni în stradă

Toate activele, conturile, proprietăţile şi acţiunile Deutsche Bank din Rusia au fost puse sub sechestru

Rusia acuză Ucraina că a atacat regiunea Belgorod cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane

"Scutul estic" al Poloniei. Varșovia se teme că ar putea deveni următoarea țintă a Rusiei și întărește 400 de km de frontieră

Partenerii noștri