Live

SUA și Taiwan anunță că vor negocia un nou pact comercial și de investiții, spre iritarea Chinei

Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Statele Unite și Taiwanul s-au pus de acord să înceapă noi negocieri pentru un nou pact comercial și de investiții, urmând ca discuțiile să includă și „coerciția economică” a Chinei împotriva Taiwanului, relatează CNN și Reuters.

SUA și Taiwan au dezvăluit Inițiativa Secolului 21 pentru Comerț în iunie, la puțin timp după ce Taiwanul a fost exclus din Cadrul Economic Indo-Pacific (IPEF), pactul menit să contracareze influența crescândă a Chinei.

Negocierile vor acoperi 11 teme, inclusiv „facilitarea comețului, bune practici de reglementare, anticorupție, întreprinderi mici și mijlocii, agricultură, standarde, comerț digital, muncă, mediu, companii de stat și politici și practici în afara pieței”, conform unui comunicat al Biroului pentru Negocieri Comerciale al Taiwanului.

Ambele părți vor discuta feluri în care poate fi contracarată „coerciția economică” a Chinei, a spus reprezentantul comercial al Taiwanului, John Deng, joi.

El a adăugat că „toată lumea poate să vadă cum China acționează coercitiv din punct de vedere economic, nu doar împotriva Taiwanului, dar și împotriva SUA și altor țări, lucru care este dăunător ordinii economice”.

Joi, China a spus că „principiul o singură China” trebuie respectat pentru ca Taiwanul să poată participa în cooperarea economică internațională și a îndemnat SUA să îl respecte.

„China s-a opus mereu oricărui acord economic sau comercial cu Taiwanul care sugerează suveranitatea insulei și care ar avea o natură oficială”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin.

Analiștii au avertizat că o escaladare a acțiunilor militare chineze în jurul Taiwanului ar putea să perturbe serios comerțul global. Taiwanul este un lider global pe piața semiconductorilor, componente esențiale pentru aproape toate electronicele folosite în mod curent.

„Taiwanul contează mult mai mult pentru economia globală decât ar putea să arate proporția sa la PIB-ul global, de doar 1%.

O escaladare continuă a tensiunilor din Strâmtoarea Taiwan care să blocheze exporturile acestei țări către resul lumii ar provoca o nouă penurie în industriile electronicelor și auto și ar putea provoca o accentuare a inflației”, spune Gareth Leather, economist la Capital Economics.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia vrea să aibă „cele mai bune relații posibile cu SUA, indiferent de cine e la putere”. Sikorski: „Nu mai facem aceleași greșeli”

O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe. Șoferul a murit pe loc

Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor au fost găsite într-un puț adânc de 15 metri

Reuters: Vizita lui Xi Jinping în Europa ar putea scoate la iveală diviziunile din Occident

Partenerii noștri