Live

SUA vor să creeze o coaliție militară internațională care să păzească apele din jurul Iranului

Data actualizării: Data publicării:
Nave în Golful Persic

Statele Unite intenționează să creeze o coaliție militară care să asigure siguranța în zonele maritime din largul Iranului și Yemenului, pe fondul amplificării tensiunilor între Washington și Teheran, a afirmat generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major Interarme din SUA. Decizia este de natură să pună gaz pe foc în relaţiile şi-aşa tensionate dintre americani şi regimul de la Teheran.

Scopul este ca navele ţărilor din coaliţie să patruleze în permanenţă prin strâmtoarea Ormuz, prin care trece aproape un sfert din producţia mondială de petrol. Totul, în contextul în care iranienii au ameninţat că vor bloca accesul prin strâmtoare, dacă sancţiunile americane îi vor împiedica să exporte petrol.

Şase petroliere au fost atacate în ultimele două luni în zonă, agresiuni pe care americanii le pun pe seama republicii islamice.

Potrivit planului american referitor la coaliția din zonele maritime, Statele Unite vor participa cu nave de comandă și vor coordona eforturile de supraveghere pentru coaliție în zonele aflate în largul apelor teritoriale ale Iranului și Yemenului. Aliații vor patrula în apropierea navelor de comandă americane și vor escorta vasele comerciale proprii, relatează cotidianul The Guardian, citat de Mediafax.

„Abordăm acum mai multe țări pentru a vedea dacă putem crea o coaliție care să asigure libertatea de navigație atât în strâmtoarea Ormuz, cât și în Bab al-Mandab”, a spus Dunford. „Așadar, cred că probabil în următoarele două săptămâni vom identifica națiunile care au voința politică de a sprijini această inițiativă și apoi vom lucra direct cu militarii pentru a identifica capacitățile specifice prin care o pot sprijini”, a adăugat generalul american.

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. Administraţia americană pentru Informaţii Energetice consideră strâmtoarea drept „cel mai important punct de tranzit pentru petrol din lume”, 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trecând prin această strâmtoare care are o lăţime între 39 și 54 de kilometri în cel mai îngust punct.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Tragedie! Un campion a anunțat că fiul său în vârstă de 15 luni a murit: ”Prietenul meu e fără viață. Vă rog, ajutați-mă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un rapper a fost condamnat la moarte pentru că a ieșit la proteste, în Iran

Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva Iranului: „Vom continua să strângem laţul”

Îngrijorări după o vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran. Analist: „Merită o mare atenţie”

SUA anunță o nouă serie de sancțiuni împotriva Iranului

Partenerii noștri