Live

Video Superportavionul Chinei urmează să fie lansat la apă. CNS Fujian se apropie de navele SUA ca dimensiuni și tehnologie

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: captură video South China Morning Post / Youtube

Noul portavion al marinei chineze, uriașul CNS Fujian, urmează să fie lansat la apă în 2023, a declarat unul dintre ofițerii navei într-un interviu pentru presa de stat.

Potrivit CNN, în interviul publicat marți de publicația de stat China Daily, căpitanul Qian Shumin nu a dezvăluit exact data la care portavionul va desfășura prima ieșire pe mare, spunând doar că "testele vor contribui la realizarea obiectivelor Armatei Republicii Populare Chineze cu ocazia centenarului".

 

 

Centenarul la care se face referire va avea loc în 2027, acest an fiind anunțat de președintele Xi Jinping în octombrie drept termen pentru modernizarea armatei chineze.

CNS Fujian este cea mai mare navă de război construită vreodată de China și introducerea ei în serviciu este unul dintre obiectivele principala ale marinei chineze.

Nava a fost inaugurată cu mare fast pe 17 iunie, în timp ce se afla în ultimul stadiu de construcție pe un șantier naval din Shanghai.

Analistul Carl Schuster, un fost căpitan al marinei SUA, estimează că primele probe ale navei vor avea loc în primăvara.

"Având în vedere tehnologia și sistemele instalate pe Fujian, primele probe la apă vor fi desfășurate probabil în martie 2023 și vor fi teste de bază de funcționare și manevrare", a declarat Schuster. Acesta adaugă că primele probe vor dura între trei și șapte zile. Aceste probe vor fi primii pași într-o serie de teste care vor dura 18 luni și în urma cărora Fujian va deveni operațional până în octombrie 2024, mai spune Schuster.

Potrivit China Daily, cu o tonaj de 80.000, Fujian este cu 50% mai mare decât celelalte două portavioane ale marinei militare chineze și transformă China într-o țară deținătoare de superportavioane, unde se încadrează și portavioanele americane de 100.000 de tone din Clasa Nimitz.

Totodată, Fujian arată și posibilitatea Chinei de a dota o navă cu tehnologie pe măsura celei americane.

Celelalte două portavioane chineze, Liaoning și Shandong, se bazează pe tehnologie rusească depășită. Aceste două nave folosesc un sistem de lansare care presupune decolarea de pe o ramă înclinată, în timp ce portavioanele SUA folosesc sisteme avansată de catapultă. Nava CNS Fujian folosește un sistem de catapultă electromagnetică, asemănător cu cel deținut de SUA pe cel mai nou portavion al său, USS Gerald Ford.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A fost în top, dar și-a pierdut toată averea la jocurile de noroc! ”Sunați-mă! Voi fi cel mai bun”. Ce datorii are

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China, lovită de inundații și caniculă. În timp ce în sud nivelul râurilor a crescut, în alte zone sunt anunțate 39 de grade Celsius

A fost inventată prima piele electronică din lume. La ce va fi folosită în viitor

„Diplomaţia panda". Wang Wang şi Fu Ni revin în China după 15 ani în Australia. Ei sunt înlocuiți de alți doi urși panda uriași

Un bărbat a cumpărat cărți care conțin secrete militare ale Chinei dintr-un centru de reciclare. A plătit mai puțin de 1 dolar pe ele

Partenerii noștri