Live

Galerie Foto Susținătorii Rusiei au ieșit să defileze pe străzi în Germania. Manifestanții pro-Ucraina au organizat contrademonstrații

Data actualizării: Data publicării:
Manifestanți pro-ucraineni încearcă să oprească o coloană de mașini pro-Rusia, la Hanovra Foto: Profimedia Images

Pro-rușii au organizat duminică demonstrații în orașele germane Frankfurt și Hanovra, dar au fost depășiți numeric cu mult de susținătorii Ucrainei, relatează Reuters.

Demonstranții pro-ruși s-au adunat în mai multe orașe germane pentru a doua zi consecutiv. Aceștia se declară discriminați și cer încetarea presupusei intoleranțe față de marea populație rusofonă a țării. Criticii spun, însă, că, de fapt, acesta este doar un pretext pentru a camufla manifestații de susținere a invaziei ruse în Ucraina, caz în care protestele ar fi ilegale, conform legislației germane, scrie BBC.

Sute de persoane au mărșăluit în orașul Frankfurt, multe dintre ele fluturând steaguri rusești. La Hanovra s-au adunat aproximativ 600 de persoane, însoțite de un convoi de aproximativ 400 de vehicule, a precizat poliția. Unii manifestanți aveau chiar tricouri cu chipul lui Vladimir Putin sau steagul URSS.

La Hanovra, poliția a ridicat garduri pentru a-i separa pe protestatarii ruși de un grup de aproximativ 3.500 de susținători ai Ucrainei.

În Frankfurt, aproximativ 800 de protestatari pro-ruși au mărșăluit prin centrul orașului după ce autoritățile locale au refuzat să permită accesul unei coloane de mașini. Manifestanții au scandat „Rusia” și au afișat un banner pe care scria: „Adevăr și diversitate în loc de propagandă”.

Protestele au fost în general pașnice, în ciuda atmosferei tensionate, și, potrivit Reuters, poliția a arestat câteva persoane la Frankfurt pentru că au scandat „Donbas aparține Rusiei”- o referire la regiunea estică a Ucrainei care se învecinează cu Rusia. De altfel, unii manifestanți au arborat steagul autoproclamatei republici Donețk.

Pe de altă parte, aproximativ 2.500 de manifestanți pro-ucraineni s-au adunat în alte două locuri din Frankfurt, cu bannere pe care scria „Stop război” și având steaguri ucrainene pictate pe față.

Demonstrații similare au avut loc sâmbătă la Stuttgart și în orașul Lubeck din nordul țării. Poliția din Lubeck a declarat că a oprit un convoi de aproximativ 60 de vehicule pentru că a folosit „simboluri interzise” și și-a exprimat sprijinul pentru invazia Rusiei.

Autoritățile au declarat că protestatarii au dreptul de a se aduna, dar propaganda de război sau susținerea agresiunii rusești nu vor fi tolerate.

Aproximativ 235.000 de cetățeni ruși trăiesc în Germania, potrivit statisticilor guvernamentale de la sfârșitul anului 2020. De asemenea, în jur de 135.000 de ucraineni trăiau în Germania înainte de invazia Rusiei, conform statisticilor, dar alți 300.000 de ucraineni au sosit ca refugiați în Germania de când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Democraţia este ameninţată”. Reacția lui Scholz după ce un europarlamentar german a fost atacat în timp ce lipea afișe

„Extremiștii sunt complet dezinhibați și ne consideră vânat”. Un europarlamentar german, bătut cu sălbăticie în timp ce lipea afișe

Berlinul vrea să scape de vila lui Joseph Goebbels, ministrul de propagandă al lui Hitler: "Luați-o, e cadou!"

Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni. Inundații în Germania și Olanda, grindină cât mingea de ping-pong în Franța

Partenerii noștri