Live

Budapesta va înfiinţa o autoritate anticorupţie, în încercarea de a debloca fonduri UE. PNRR-ul Ungariei, blocat de Comisia Europeană

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ungaria va înfiinţa o autoritate anticorupţie şi un grup de lucru care va implica organizaţii neguvernamentale pentru a monitoriza cheltuirea fondurilor Uniunii Europene, potrivit unui decret guvernamental publicat luni seară în Monitorul Oficial de la Budapesta. Comisia Europeană a blocat aprobarea Planului de redresare şi rezilienţă al Ungariei, acuzând guvernul Orban de subminarea statului de drept.

Măsura este menită să deblocheze primirea de fonduri europene în contextul în care guvernul condus de naţionalistul Viktor Orban se află în dispute cu Bruxellesul în chestiuni precum corupţia, migraţia, drepturile LGBT şi standardele democratice.

Comisia Europeană a blocat aprobarea Planului de redresare şi rezilienţă al Ungariei, acuzând guvernul Orban de subminarea statului de drept.

Ungaria se confruntă de asemenea cu penalităţi financiare din partea UE din cauza aceloraşi probleme legate de statul de drept, inclusiv în ce priveşte atribuirea contractelor publice.

Conform decretului, guvernul de la Budapesta va înainta în parlament până la data de 30 septembrie un proiect legislativ de înfiinţare a unei autorităţi anticorupţie independente, ce ar urma să fie înfiinţată cel târziu la 21 noiembrie, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Noul organism va interveni dacă autorităţile ungare nu vor lua măsuri suficiente pentru „a preveni, ancheta şi soluţiona cazurile de fraudă, conflicte de interese, corupţie şi alte infracţiuni şi abuzuri” legate de cheltuirea fondurilor europene.

Guvernul va înfiinţa, de asemenea, un grup de lucru anticorupţie cu rol de consiliere a noii autorităţi. Jumătate dintre membrii grupului vor fi delegaţi guvernamentali, iar ceilalţi vor fi reprezentanţi ai unor ONG-uri.

Guvernul Orban se află sub o presiune tot mai mare în ultimele luni pentru a ajunge la un acord cu Bruxellesul în condiţiile în care forintul se devalorizează şi inflaţia continuă să crească.

Şeful de cabinet al premierului Orban, Gergely Gulyas, a declarat luna trecută că Ungaria va amenda până la sfârşitul lui octombrie anumite legi criticate de Comisia Europeană dacă se va ajunge la un acord cu Bruxellesul privind eliberarea fondurilor.

Gergely Gulyas a mai spus că Ungaria va crea un sistem „mai strict ca oricând” şi foarte transparent pentru supravegherea cheltuirii banilor europeni şi monitorizarea contractelor de achiziţii.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia anunță că nu mai vinde cereale pe piața europeană după ce UE i-a impus tarife mai mari

Luminiţa Odobescu: România este şi va rămâne un susţinător al aderării Muntenegrului la Uniunea Europeană

UE, tot mai aproape de „opțiunea nucleară” în cazul Ungariei. Președinția belgiană cere blocarea dreptului de vot al guvernului ungar

Cum finanțează Rusia o masivă operațiune de propagandă și de sponsorizare a asasinilor săi printr-o fundație în Europa (Guardian)

Partenerii noștri