Live

Consiliul Schengen va discuta ridicarea controalelor la frontiera cu Bulgaria şi România în următorul ciclu 2023-2024

Data publicării:
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pentru Digi24, că Ungaria a susținut și va susține România în drumul către aderarea la Spațiul Schengen. FOTO: Shutterstock

Ridicarea controalelor la frontiera cu Bulgaria şi România în cadrul spaţiului Schengen este unul dintre domeniile care ar trebui să beneficieze de o atenţie specială din partea Consiliului Schengen pentru următorul ciclu 2023-2024, au convenit miniştrii de interne reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) la Luxemburg.

Celelalte domenii de interes sunt creşterea eficienţei sistemelor de returnare, intensificarea cooperării în materie de aplicare a legii pentru combaterea criminalităţii organizate şi a traficului de droguri, consolidarea activităţii în domeniul migraţiei şi al gestionării frontierelor, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului, preluat de Agerpres.

Consiliul Schengen (statele UE membre Schengen - respectiv Cei 27 fără România, Bulgaria, Cipru şi Irlanda - şi cele patru state non-UE care sunt parte a acestui acord - Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein) a discutat, de asemenea, despre monitorizarea regimurilor fără vize. Miniştrii au salutat, în linii mari, planul Comisiei Europene de a prezenta o propunere legislativă - în al doilea semestru al acestui an - pentru a face mai eficient mecanismul de suspendare a vizelor. Acest lucru ar trebui să doteze UE cu un instrument mai bun pentru a contracara cazurile de abuz al regimurilor de scutire de vize şi pentru a reduce masiv migraţia neregulamentară în UE, declanşată de lipsa de aliniere a politicii în materie de vize de către vecinii care sunt scutiţi de vize.

Tot în legătură cu partea Schengen a reuniunii, România a informat cu privire la un forum ministerial pentru statele membre Schengen pe care l-a găzduit în luna mai. România şi Bulgaria au informat delegaţiile în legătură cu proiecte-pilot în domeniul azilului, al returnărilor şi al gestionării frontierelor.

Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu s-a aflat pe agenda reuniunii Consiliului JAI de la Luxemburg; pe ordinea de zi a figurat doar o discuţie privind starea generală a spaţiului Schengen, în cadrul căreia Comisia Europeană a prezentat un raport pe această temă pentru anul 2023.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii cred că țara noastră merită să intre total în Schengen, dar că unele state blochează aderarea din motive economice (sondaj)

Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, afirmă ministrul apărării

Comisarul UE Ylva Johansson: Bulgaria şi România sunt mai bine pregătite să respecte cerinţele Schengen decât alte state membre

Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei

Partenerii noștri