Live

Cursa pentru vaccinul anti-COVID. Comisia Europeană și compania CureVac au bătut palma pentru 225 de milioane de doze

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Comisia Europeană vrea să achiziționeze de la compania CureVac un lot inițial de 225 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Contractul ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, dar și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene.

Vaccinul de la CureVac ar urma să fie livrat de îndată ce se va fi dovedit sigur și eficace împotriva COVID-19. Comisia Europeană a încheiat joi o serie de discuții preliminare în acest sens cu firma CureVac, se arată într-un comunicat.

„Am încheiat astăzi discuțiile cu societatea europeană CureVac, pentru a spori șansele de a găsi un vaccin eficace împotriva coronavirusului. Continuăm să lucrăm umăr la umăr cu statele membre și cu dezvoltatorii de vaccinuri pentru a îndeplini obiectivele strategiei noastre europene în materie de vaccinuri - un vaccin pentru toți”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

CureVac a beneficiat anterior de finanțare din partea UE pentru a produce un vaccin în Europa.

În plus față de discuțiile cu societatea europeană CureVac, Comisia a mai avut discuții similare cu Sanofi-GSK (pentru 300 de milioane de doze) și cu Johnson & Johnson (200 de milioane de doze) și a semnat un angajament prealabil de achiziție cu AstraZeneca la 14 august pentru 300 de milioane de doze.

Comisia Europeană continuă să poarte discuții intense și cu alți producători de vaccinuri.

Toate aceste rezervări de milioane de vaccinuri anti-COVID au loc în condițiile în care populația UE totalizează, fără Marea Britanie, puțin peste 440 milioane de locuitori.

România și-a rezervat 10 milioane de vaccinuri

Toate statele încearcă în acest moment să-și asigure un număr cât mai mare de doze din viitorul vaccin anti-COVID, încercând să-și pună la adăpost populația de următoarele valuri ale pandemiei, deși încă nu există pe piață un vaccin viabil. Deocamdată, numeroase variante sunt în faza de testare. Însă rezultatele par a fi promițătoare, iar Uniunea Europeană centralizează deja solicitările de vaccin. Ministrul Nelu Tătaru anunța în iunie, la Digi24, că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID, iar ulterior, ministrul a declarat că România a cerut Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. 

Ministrul sănătății explica luna trecută, la Digi24, că punerea pe piață a unui vaccin împotriva coronavirusului este posibilă în prima parte a anului viitor, iar Comisia Europeană este în contact cu firmele producătoare, astfel încât să asigure stocuri pentru cetățenii statelor UE, inclusiv pentru România.  „Prima firmă care va avea vaccinul, Comisia Europeană se va îndrepta spre această firmă și vom avea și noi acces la vaccin. Două firme se apropie de final, probabil în prima jumătate a anului viitor va fi disponibil pe piață”, a spus Nelu Tătaru la Digi24. El a precizat că Bruxelles-ul va încerca să achiziționeze stocuri, iar apoi le va distribui către statele membre, iar România va avea și ea acces.

Cine este CureVac

CureVac este o societate europeană care desfășoară o activitate de pionierat în vederea dezvoltării unei clase complet noi de vaccinuri bazate pe ARN mesager (ARNm), transportat în celule de nanoparticule lipide. Platforma vaccinului a fost dezvoltată în ultimii zece ani. Principiul de bază constă în utilizarea acestei molecule ca suport de date cu ajutorul căruia organismul însuși poate produce propriile substanțe active pentru a combate diverse boli.

Discuțiile preliminare încheiate joi cu această companie sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziție care urmează să fie finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite și produse de societăți diferite.

„Comisia Europeană își respectă promisiunea de a asigura accesul rapid al europenilor și al întregii lumi la un vaccin sigur, care să ne protejeze împotriva coronavirusului. Fiecare rundă de discuții pe care o încheiem cu sectorul farmaceutic ne aduce mai aproape de obiectivul nostru de a învinge acest virus. În curând vom avea un acord cu societatea europeană inovatoare CureVac, care a beneficiat anterior de finanțare din partea UE pentru a produce un vaccin în Europa. Totodată, continuăm să purtăm negocieri și cu alte societăți, în încercarea de a găsi o tehnologie care să ne protejeze pe toți”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La 6 iulie, Banca Europeană de Investiții și CureVac au semnat un acord de împrumut în valoare de 75 de milioane de euro pentru dezvoltarea și fabricarea pe scară largă de vaccinuri, printre care și vaccinul candidat al CureVac împotriva COVID-19.

Strategia pentru vaccinuri a Uniunii Europene

La 17 iunie 20202, Comisia Europeană a adoptat Strategia europeană în materie de vaccinuri.

Această strategie urmărește să asigure vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile pentru toți cetățenii europeni într-un interval de timp de 12 până la 18 luni. În acest scop și împreună cu statele membre, Comisia încheie angajamente prealabile de achiziție cu producători de vaccinuri care rezervă sau acordă statelor membre dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin la un anumit preț, atunci când un vaccin devine disponibil.

Comisia Europeană își ia, de asemenea, angajamentul să se asigure că oricine va avea nevoie de vaccin îl va primi, oriunde în lume și nu numai în Europa. Nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță.

Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a colectat aproape 16 miliarde de euro, în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus - acțiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva COVID-19 și pentru efortul global de redresare.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Tragedie! Un campion a anunțat că fiul său în vârstă de 15 luni a murit: ”Prietenul meu e fără viață. Vă rog, ajutați-mă”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ursula von der Leyen nu exclude interzicerea TikTok în UE dacă va fi realesă în fruntea Comisiei Europene

Ţările UE au aprobat noi reguli, mai relaxate, privind datoria publică şi deficitul bugetar

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de 95,3 milioane de euro pentru TAROM

Politico: UE pune tunurile pe China în războiul subvențiilor. Beijingul amenință că va contraataca

Partenerii noștri