Live

Guvern șubred în Germania. Cea mai mare economie a Europei riscă să ajungă în criză politică

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Marea coaliție din Germania, între creștin-democrați și social-democrați se șubrezește și exista pericolul ca cea mai mare economie a Europei să ajungă în criză politică și la alegeri anticipate. Se formează acolo un cocktail cu gust neplăcut, de stagnare economică și instabilitate politică.

Amenințarea vine din tabăra social-democrată. Stânga moderată și-a ales o o nouă conducere. La vârf au ajuns doi politicieni din linia a doua a partidului, Saskia Eksen și Norbert Walter-Borians, care s-au remarcat prin criticile la adresa coaliției cu creștini-democrații Angelei Merkel. O decizie de ieșire de la guvernare, supranumită Groko, este posibilă chiar la finalul acestei săptămâni, la congresul partidului. Social-democrații consideră că au pierdut mult din sprijinul electoral prin participarea la guvernare ca partener junior al conservatorilor.

Unul dintre liderii aleși ai social-democraților a anunțat că va pune noi condiții guvernului pentru sprijin, printre care revizuirea bugetului pentru a permite cheltuieli mai mari, restructurarea programelor sociale și investiții majore pentru combaterea schimbărilor climatice.

O eventuală criză politică ar putea apărea astfel tocmai când se apropie pentru Germania președinția rotativă a Uniunii Europene, programată să înceapă la jumătatea anului viitor.

Germania este guvernată în coaliție de cele două mari partide ale țării din 2013, după ce și în intervalul 2005-2009 a fost tot o colaborare tip „mare coaliție”. Însă după alegerile din 2018, formarea alianței a fost dificilă tocmai pentru că social-democrații au considerat că pierd sprijin public. Intrarea la guvernare a fost decisă doar pentru a evita anticipatele și o creștere în pondere politică a extremei drepte. Același pericol, ca partidul extremist să crească, este și acum prezent.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Democraţia este ameninţată”. Reacția lui Scholz după ce un europarlamentar german a fost atacat în timp ce lipea afișe

„Extremiștii sunt complet dezinhibați și ne consideră vânat”. Un europarlamentar german, bătut cu sălbăticie în timp ce lipea afișe

Berlinul vrea să scape de vila lui Joseph Goebbels, ministrul de propagandă al lui Hitler: "Luați-o, e cadou!"

Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni. Inundații în Germania și Olanda, grindină cât mingea de ping-pong în Franța

Partenerii noștri