Live

Milioane de măști oferite gratuit de guvernul belgian ar putea conține particule toxice de argint și oxid de titan

Data actualizării: Data publicării:
Măștile oferite de guvernul belgian ar putea fi toxice, după ce s-a descoperit că au ioni de argint și oxid de titan. Foto: Getty Images

Măștile gratuite oferite în Belgia ar putea conține particule toxice de argint și oxid de titan și nu ar trebui folosite, potrivit ministrului Sănătății, citat de Politico.

Anul trecut, guvernul a comandat 15 milioane de măști de la compania Avrox din Luxemburg, cinci milioane fiind distribuite gratuit din iunie, în general prin farmaciști. Însă măștile conțin nanoparticule de argint și oxid de titan, potrivit unui raport elaborat de Sciensano, institutul belgian pentru sănătate publică.

Potrivit descoperirilor, măștile nu ar mai trebui să fie folosite sau distribuite, a precizat guvernul.

“Însă nu există dovezi de pericol la adresa sănătății publice”, a declarat ministrul Frank Vandenbroucke pentru presa locală. “Nu a fost demonstrat niciun risc asupra sănătății în prezent”.

Într-un interviu pentru radioul belgian, toxicologul Jan Tytgat a spus că încă nu există destule informații despre posibilele pericole. “Există pe măști un fel de strat format din ioni de argint și dioxid de titan...Acum trebuie făcută o analiză de risc: există un pericol sau nu? Să zicem că o concentrație mare este eliberată, atunci aceea poate provoca efecte secundare. În cazul dioxidului de titan, este vorba de probleme respiratorii, și, pe termen lung, se poate ajunge chiar la cancer”, a precizat acesta.

Însă el a adăugat că nu este cazul de panică: “Dacă era o problemă acută, am fi văzut mult mai mulți oameni la medic cu reacții alergice și/ sau probleme cu respirația”.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Surse: Rareș Bogdan, audiat la DNA în dosarul Romarm

Gabriel Ţuţu a fost revocat din funcţia de director general al Romarm

Șef ITM arestat la domiciliu pentru luare de mită. Ar fi permis intrarea în țară a unui lot masiv de măști neconforme

Belgia prelungește interdicția călătoriilor neesențiale până pe 18 aprilie

Partenerii noștri