Live

Noi reguli în Marea Britanie. Ce înseamnă că vor avea prioritate muncitorii calificaţi?

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Premierul britanic, Theresa May, a declarat că ţara sa va pune capăt pentru totdeauna liberei circulaţii, după ieşirea din blocul comunitar. Iar asta va veni la pachet cu noi reglementări în materie de imigraţie în Marea Britanie, care vor intra în vigoare după Brexit.

Astfel, vor avea prioritate lucrătorii calificaţi, mai exact, se va ţine cont de competenţele acestora, nu de originea lor.

Asta înseamnă că muncitorii din Uniunea Europeană nu vor avea acces preferenţial pe piaţa muncii din Regatul Unit.

Singura veste bună e că vizele pentru studenţi nu vor fi supuse aceloraşi criterii. Premierul britanic va da detalii despre noul sistem mâine, la congresul Partidului Conservator.

Analistul de politică externă Christian Mititelu, a declarat la Imparţial că, în opinia sa, românii aflaţi deja în Marea Britanie nu riscă să fie afectaţi.

Sigur că perspectivele pe termen lung vor fi diferite dacă se adoptă o politică, care va da prioritate celor cu înalte calificări şi care va desfiinţa actuala discriminare în baza căreria sunt favorizaţi cetăţenii din UE, în raport cu cei din afara UE. Deci nu va mai exista această diferenţă Asta spune doamna May”, a explicat analistul.

El a arătat însă că dacă se vor introduce astfel de măsuri prin care vor avea prioritate muncitorii calificaţi va fi o criză şi va fi o problemă serioasă.

Unii lideri ai cercurilor de afaceri cum ar fi preşedintele Camerei de Comerţ Britanice spun că toate întreprinderile din Marea Britanie au probleme cu recrutarea de personal şi e vorba de personal de toate categoriile, deci nu doar oameni cu înaltă calificare, ci şi de oameni mai puţin calificaţi cum sunt cei care lucrează în hoteluri, consturcţii.

Va fi o problemă serioasă dacă într-adevăr se aplică acest sistem, însă nu cred că trebuie luat ad litteram ce spune azi dna May, este o poziţie de negocieri. Chiar şi aşa, dânsa a precizat că după ce se încheie procesul de ieşire din UE, în cadrul viitorului acord comercial pe care speră Marea Britanie să îl încheie cu UE, se va prevedea şi un acord de mobilitate care să permită întreprinderilor să aducă oameni calificaţi din alte ţări. Sigur că dorinţa e să reducă ponderea celor cu joasă calificare şi să sporească prezenţa celor calificaţi care aduc o contribuţie mai mare la economia britanică”.

FOTO: GettyImages

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Angajata lui Gigi Becali de la FCSB nu s-a mai ferit și a spus totul: ”Era o povară”. Acum vede lucrurile diferit

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sunak nu vrea ca tinerii să poată locui în Marea Britanie fără permis de ședere ca înainte de Brexit și respinge propunerea CE

Tinerii sub 30 de ani ar putea locui în Marea Britanie fără permis de ședere, la fel ca înainte de Brexit

Wilders renunță la promisiunea de a scoate Olanda din UE înainte de alegerile europarlamentare

Lovită de Brexit și Covid, economia britanică intră în recesiune după doi ani de stagnare

Partenerii noștri