Live

Norvegienii, supărați pe vecinii suedezi din cauza unei rachete rătăcite

Data actualizării: Data publicării:
Norvegienii, supărați pe vecinii suedezi din cauza unei rachete prăbuşite. Foto: Profimedia

Norvegia şi-a exprimat marţi o iritare puţin întâlnită faţă de Suedia vecină care nu a avertizat-o imediat în legătură cu prăbuşirea accidentală a unei rachete pe teritoriul său, care nu a provocat victime sau pagube, notează AFP.

Aparatul a fost lansat luni de la Centrul spaţial Esrange din Kiruna, în nordul Suediei. Acesta s-a prăbuşit pe un munte din apropierea localităţii Malselv, în nordul îndepărtat al Norvegiei, la mai mult de zece kilometri de zona locuită.

„Prăbuşirea unei rachete ca acesta este un incident foarte grav care poate provoca pagube semnificative”, a declarat Ministerul norvegian de Externe. „Când are loc o astfel de încălcare a frontierei, este esenţial ca responsabilii să informeze imediat autorităţile norvegiene competente prin canalele adecvate”, a adăugat el.

Racheta urma să permită efectuarea de experimente în imponderabilitate la o altitudine de 250 de kilometri.

„Racheta a avut o traiectorie ceva mai lungă şi mai spre vest decât era prevăzut şi a căzut după ce a zburat 15 kilometri în Norvegia”, a declarat luni într-un comunicat organismul Swedish Space Corporation.

„Lucrările de recuperare” a aparatului sunt în desfăşurare, a adăugat el, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Acestea nu pot începe fără să fie acordată o autorizaţie norvegiană, a replicat Ministerul norvegian de Externe. Autoritatea norvegiană a aviaţiei civile a precizat că a aflat despre accident din comunicatul Swedish Space Corporation dat publicităţii luni.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Eurovision 2024: Israelul și-a sfătuit cetățenii să nu meargă în Malmo. Publicul nu va putea să fluture steaguri palestiniene

China a lansat o misiune spațială pe fața întunecată a Lunii. SUA avertizează că „programul spaţial civil e de fapt un program militar”

Croaziera în care oaspeții pot călători nud. Cât costă inedita experiență și ce reguli trebuie să urmeze pasagerii

Politico: Cum poate UE să oprească flota fantomă a Rusiei, care amenință acum Suedia

Partenerii noștri