Live

Summitul UE, o nouă propunere de compromis. Cele patru țări „austere” vor scăderea fondului UE de relansare economică post-pandemie

Data publicării:
Foto: Profimedia

Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, aşa-numitul grup al ţărilor „austere”, au sugerat duminică seară, la reuniunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre, au declarat diplomaţi europeni pentru agenția germană dpa, relatează Agerpres.

Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca fonduri nerambursabile (granturi), iar cealaltă jumătate ca împrumuturi.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru relansarea economiei europene afectate de pandemia de COVID-19 prevedea o valoare totală a pachetului de 750 de miliarde de euro, dintre care 250 de miliarde euro ca împrumuturi şi 500 de miliarde de euro ca granturi (subvenții).

Sâmbătă, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca valoarea pachetului general de relansare economică prezentat de executivul comunitar să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a afirmat că este mai bine ca liderii statelor UE să agreeze un pachet financiar ambiţios pentru blocul comunitar decât să obţină un acord rapid cu orice preţ. „În mod ideal, acordul liderilor ar trebui să fie ambiţios în termeni de amploare şi compoziţie a pachetului, în mare de-a lungul liniilor a ceea ce a fost propus de Comisie”, a declarat duminică Lagarde pentru agenţia de presă Reuters. „Din perspectiva mea, este mai bine să se agreeze un instrument ambiţios de-a lungul acestor linii, chiar dacă asta ia puţin mai mult timp. Aş spera ca liderii să cadă de acord asupra a ceva care este mai degrabă ambiţios decât rapid”, a explicat şefa BCE.

Summitul special al UE era prevăzut să se încheie sâmbătă, dar lipsa unui acord între Cei 27 a dus la prelungirea cu o zi a reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câciu afirmă că valoarea contractelor încheiate prin PNRR este mai mare decât alocarea programului pentru România

Adina Vălean: În ultimii 5 ani, România a atras 12 miliarde de euro pentru infrastructură. Nu cred că va mai primi atât de mulți bani

Ciolacu: Când ţipă câte unul la TV sau în Parlament, trebuie să i se spună clar că România se prăbuşeşte fără fondurile europene

Maia Sandu pledează la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE: R. Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall

Partenerii noștri