Live

Țara în care COVID-19 pare că nu a ajuns niciodată. Barurile și restaurantele sunt pline, atracțiile turistice, deschise

Data actualizării: Data publicării:
Vedere aeriana din Reykjavik, capitala Islandei. Foto: Guliver / Getty Images

Barurile și restaurantele sunt pline. Atracțiile geologice spectaculoase sunt deschise turiștilor. Oricine vizitează Islanda ar putea crede că a ajuns într-un univers paralel în care pandemia de coronavirus nu există. Turiștii care sosesc aici din țări în care mai sunt în vigoare numeroase restricții anti-COVID sunt șocați să observe că mai există un loc care și-a păstrat obiceiurile dinainte de pandemie, scrie CNN.

Acest lucru nu se datorează faptului că Islanda a fost imună la Covid-19. Datorită unui sistem riguros de testare și urmărire a cazurilor de infecție, efectele virusului au fost aproape eliminate, oferind țării posibilitatea de a redeschide frontierele pe 15 iunie. Primele măsuri, în această țară, au fost luate cu o lună înainte ca primul caz să fie confirmat. Islanda este considerată "campioana" lumii la gestionarea crizei de coronavirus. 

Două zile mai târziu, pe 17 iunie, Islanda și-a sărbătorit ziua națională cu entuziasmul obișnuit, localnicii înghesuindu-se pe străzile capitalei. Nimeni nu a purtat mască de protecție și nici de distanțarea fizică nu s-a mai ținut cont. 

Testarea turiștilor în aeroport

Înainte de a intra în Islanda, călătorii trebuie să poarte mască în avion și în aeroportul Keflavik. La aterizare, ei se alătură unei noi cozi pentru prelevarea probelor dintr-un exudat nazal și faringian. De la 1 iulie, când Islanda se va deschide către țări europene care nu sunt ]n Spațiul Schengen, vizitatorii vor trebui să plătească 114 dolari pentru acest proces.

Rezultatele sunt transmise printr-un mesaj, câteva ore mai târziu. Dacă este pozitiv, vizitatorii trebuie să intre în carantină timp de 14 zile, indiferent de planurile pe care le-ar putea avea pentru vizita lor. Dacă testul este negativ, vizitatorii sunt liberi să se bucure de Islanda fără restricții. 

În cele din urmă, sistemul de screening desfășurat în Islanda a fost atât de eficient încât țara se poate lăuda cu una dintre cele mai scăzute rate de decese din lume: trei la 100.000 de locuitori, comparativ cu 440 la 100.000 de locuitori, în Marea Britanie.

Prim-ministrul Katrin Jakobsdottir le-a recomandat islandezilor să restabilească legăturile cu lumea exterioară.

"Nu este vorba doar de economie, ci și de faptul că suntem o insulă și în vremurile noastre moderne, doar un transport normal între țări este un factor esențial și este foarte diferit când ești o insulă sau când ai granițe".

Editor: Cristina Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum arată Mammoth, cel mai mare „aspirator” de poluare din lume, care transformă dioxidul de carbon din aer în piatră

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Polonia a primit, după doi ani de așteptare, primele miliarde de euro din PNRR, după reforme ale guvernului Tusk

Partenerii noștri