Live

Ungaria a adus în țară prizonieri de război ucraineni din Rusia. Kievul anunță că nu a fost informat

Data actualizării: Data publicării:
Prizonierii de război sunt originari din Transcarpatia, a anunțat vicepremierul ungar Zsolt Semjen. Foto: Profimedia

Ungaria a anunțat vineri că a primit un grup de prizonieri de război ucraineni din Rusia, o eliberare pe care Ucraina a salutat-o, dar și-a exprimat îngrijorarea că nu a fost informată de acest demers, relatează Reuters.

Prizonierii de război sunt originari din Transcarpatia, vestul Ucrainei, zonă care se învecinează cu Ungaria, a anunțat vicepremierul ungar Zsolt Semjen și Biserica Ortodoxă Rusă, care a declarat că a ajutat la eliberarea acestora.

„Aceasta este datoria mea umană și patriotică, am adus înapoi de la Moscova 11 prizonieri de război originari din Transcarpatia”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a lui Semjen.

Guvernul premierului Viktor Orban sprijină de mai mult timp Biserica Ortodoxă Rusă din Ungaria și a blocat propunerile altor state UE de a impune sancțiuni împotriva șefului Bisericii de la Moscova, Patriarhul Kirill.

Într-o declarație postată joi seara pe site-ul Patriarhiei de la Moscova se precizează că „la cererea părții ungare, un grup de prizonieri de război ucraineni originari din Transcarpatia a fost transferat în Ungaria”.

Solicitat să comenteze vineri dimineața, un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat pentru Reuters că informația este o „știre falsă”. Ulterior, acesta nu a mai putut fi contactat de agenția de presă pentru alte comentarii.

Nu este clar ce a cauzat aparenta confuzie în cadrul guvernului ungar, precizează Reuters.

Ucraina, care a mai făcut schimburi de prizonieri cu Rusia cu ajutorul medierii internaționale, a anunțat că nu a fost informată cu privire la eliberarea prizonierilor. Ministerul de Externe de la Kiev a cerut reprezentantului Ungariei în Ucraina să acorde acces imediat la aceștia.

„Eliberarea prizonierilor de război ucraineni este întotdeauna o veste bună”, a scris purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Oleg Nikolenko, pe Facebook, adăugând că ministerul „subliniază necesitatea unei cooperării în probleme atât de sensibile”.

Ungaria nu s-a alăturat colegilor din UE și NATO în acordarea de asistență militară Ucrainei și a criticat în mod repetat sancțiunile europene impuse Rusiei, deși în cele din urmă a susținut toate măsurile convenite până acum.

Ungaria și Ucraina se află într-o dispută de lungă durată cu privire la tratamentul minorității etnice ungare din Ucraina. Dar, în același timp, Budapesta a ajutat sute de mii de refugiați ucraineni care au ajuns în țară.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Olaf Scholz spune că Germania are nevoie de o recrutare militară puternică

Polonia își dezvoltă serviciile de informații. Donald Tusk anunță investiții, pe fondul amenințărilor Rusiei

Noul ministru rus al apărării, primele declarații despre războiul din Ucraina

Rusia și-a dotat submarinele cu rachete cu focoase nucleare Bulava

Partenerii noștri