Live

Ursula von der Leyen, după scandalul „Sofagate”: „M-am simţit rănită şi lăsată singură, ca femeie şi ca europeană”

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Foto: Profimedia

În cadrul unui discurs în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre egalitatea de gen şi despre greutățile cu care s-a confruntat în cariera sa, amintind și de incidentul supranumit „Sofagate".

Comentariile sale intervin la trei săptămâni după o întâlnire a liderilor UE cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara, cu prilejul căreia s-a produs incidentul supranumit "Sofagate". Erdogan i-a găzduit pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe Ursula von der Leyen dar au fost asigurate numai două scaune, iar lidera executivului comunitar a fost nevoită să se aşeze pe o canapea din apropiere.

Von der Leyen a spus că din cauză că este femeie, ea nu a fost tratată în conformitate cu statutul său de preşedintă a Comisiei Europene. „M-am simţit rănită şi lăsată singură, ca femeie şi ca europeană. Asta arată cât de departe trebuie să mergem pentru ca femeile să fie tratate egal”, a mărturisit Ursula von der Leyen, citată de Agerpres.

Ea a spus că s-a simţit privilegiată pentru că a fost capabilă să răspundă acestei situaţii, spre deosebire de milioane de femei care nu pot face acest lucru. Mii de incidente mult mai grave trec neobservate în fiecare zi, a spus von der Leyen.

Convenţia de la Istanbul pentru protecţie femeilor este un instrument important pentru a ne asigura că astfel de poveşti nu rămân nespuse, a spus ea, adăugând că retragerea Turciei este un "semnal teribil".

De asemenea, este inacceptabil că unele state UE nu au ratificat încă tratatul, a spus ea, în timp ce altele se gândesc să se retragă.

"Violenţa împotriva femeilor şi copiilor este o infracţiune şi trebuie să o tratăm ca pe o infracţiune", a mai spus ea.

Adresându-se Turciei, ea a spus că respectarea drepturilor femeilor este o precondiţie importantă pentru reluarea dialogului şi extinderea programelor comune.

Continuarea detensionării în Mediterana de Est şi respectarea verdictelor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sunt alte condiţii, a precizat von der Leyen.

"Acestea sunt condiţiile noastre pentru aprofundarea cooperării economice cu Turcia", a afirmat preşedinta Comisiei Europene.

Clarles Michel între timp a vorbit public despre regretul său privind acest incident şi şi-a exprimat sprijinul său neclintit pentru drepturile femeilor, notează dpa.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Au promovat după 16 ani! ”Atmosferă sud-americană” în cel mai mare oraș din România care nu a avut echipă în Liga 1

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Giorgia Meloni nu vrea să o asigure pe Ursula von der Leyen că o va susține pentru un nou mandat la Comisie

Consens neobișnuit pentru funcțiile-cheie din UE. Cine sunt cei patru oficiali care ar urma să conducă instituțiile europene

Cum ar putea von der Leyen să-și piardă slujba, deși a câștigat alegerile. Opțiunile pe care le are șefa CE

Giorgia Meloni devine una dintre cele mai puternice lidere din UE după victoria decisivă de la europarlamentare

Partenerii noștri