Live

VIDEO. Noi proteste violente în Franța: Nu e nimic de negociat, putem câștiga doar prin greve. Un lucru e sigur, nu ne vom opri

Data actualizării: Data publicării:
Franța este zguduită de proteste violente soldate cu lupte de stradă, distrugeri și mii de arestări: Foto: Profimedia

Sunt din nou proteste violente în Franța. Este a zecea zi de greve, iar transportul în comun e dat peste cap. În unele orașe, mitingurile s-au transformat în lupte de stradă. În altele, protestatarii au ocupat șinele de tren și autostrăzile. Mișcarea de protest a închis muzeele și a afectat activitatea rafinăriilor și centralelor nucleare, a căror capacitate de producție a scăzut.

Protestatar: Încă mai sperăm că guvernul va ceda și va retrage această reformă, pentru că un lucru e sigur: noi nu ne vom opri.

Laurent Berger, lider sindical: Cerem de aproape o lună ca sindicaliștii să fie primiți de președinte, dar ni s-a spus că nu putem discuta despre pensii. Sunt milioane de oameni care se opun acestei reforme a pensiilor și care protestează. Dacă vrem să evităm violențele, ceea ce propun sindicatele reprezintă un gest de împăcare.

Olivier Veran, purtător de cuvânt al Guvernului: Președintele a spus că este pregătit să se întâlnească cu sindicatele odată ce Consiliul Constituțional își va anunța poziția cu privire la validitatea proiectului nostru.

Protestatar: Ne dăm seama că guvernul nu a vrut de la bun început să negocieze. Din punctul meu de vedere nu e nimic de negociat, putem câștiga doar prin greve.

Protestatarii francezi au blocat șinele de tren și autostrăzile și s-au bătut cu polițiștii în unele orașe. Sunt marșuri în toată țara, marți, împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de reformare a legii pensiilor.

„Proiectul de lege a acționat ca un catalizator al furiei față de politicile lui Macron”, a declarat Fanny Charier, în vârstă de 31 de ani, care lucrează la Biroul Pole Employ, instituție pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

La începutul zilei, guvernul a respins o nouă cerere a sindicatelor de suspendare și regândire a proiectului de lege a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani. Refuzul a înfuriat sindicaliștii, care insistă că guvernul trebuie să găsească o cale de ieșire din criză.

Executivul francez a spus că este mai mult decât dispus să discute cu sindicatele, dar pe alte subiecte, și a repetat că va rămâne ferm pe frontul pensiilor.

„Am propus o cale de ieșire... și este intolerabil că suntem din nou blocați”, a declarat șeful sindicatului CFDT, Laurent Berger, reporterilor, la începutul mitingului din Paris.

Macron, care a promis că va realiza reforma pensiilor în ambele campanii prezidențiale, spune că este nevoie de schimbare pentru a menține finanțele țării în echilibru. Sindicatele și partidele de opoziție spun că există și alte modalități de a face asta.

Milioane de oameni au demonstrat și s-au alăturat grevelor pentru a-și arăta opoziția față de proiectul de lege.

Cu toate acestea, într-o mișcare care a adus o ușurare atât pentru parizieni, cât și pentru turiști, gunoierii din oraș au spus că își suspendă greva de câteva săptămâni, care a lăsat drumurile din jurul unor repere celebre presărate cu mormane de gunoi.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Francezii au intrat în Cartea Recordurilor cu o baghetă mai lungă decât un teren de fotbal

Dictatorul chinez, Xi Jinping, a fost primit la Paris de un protest al tibetanilor: „Ți-a trecut timpul, nu totalitarismului chinezesc”

Cel mai puternic rival al lui Viktor Orban scoate mii de unguri în stradă împotriva prim-ministrului ungar

Xi Jinping a ajuns duminică la Paris. Președintele chinez a revenit în Europa pentru prima dată din 2019

Partenerii noștri