Live

Video&Foto UPDATE. Avionul ucrainean prăbușit în Grecia transporta muniție din Serbia pentru Bangladesh. 8 oameni au murit

Data actualizării: Data publicării:
Avionul cargo, un model Antonov An-12, s-a prăbuşit sâmbătă seară în apropiere de localitatea Paleochori Kavalas, Grecia. Foto-Profimedia

ACTUALIZARE 12:10 Avionul de transport ucrainean care s-a prăbușit sâmbătă noapte în apropiere de orașul Kavala, nordul Greciei, căra muniție din Serbia cu destinația Bangladesh, au declarat duminică autoritățile sârbești, transmite Reuters. O sursă cu rang înalt din cadrul comisiei de reglementare a aviației civile din Iordania a spus că itinerariul zborului includea o oprire pentru realimentare pe Aeroportul Internațional Regina Alia din acest stat.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Kiev a declarat că toți cei opt membri ai echipajului care au murit erau cetățeni ucraineni.

Ministrul apărării din Serbia a spus că avionul căra 11,5 tone de produse fabricate de industria sa de apărare iar cumpărătorul era Ministerul Apărării din Bangladesh. El a confirmat moartea oamenilor de la bord.

Ministrul sârb Nebojsa Stefanovic a spus că transportul includea bombe de iluminare și muniție de manevră. Zborul decolase la ora locală 20:40 din Nis.

Ministrul a mai spus că transportul avionului era deținut de compania sârbească Valir, o companie comercială înregistrată să opereze activități comerciale externe cu echipament de armament militar și alte produse de apărare.

O sursă de rang înalt din cadrul comisiei de reglementare în aviația civilă din Iordania a negat informațiile inițiale că avionul s-ar fi îndreptat către statul său. Sursa a precizat că itinerariul de zbor includea o escală pe Aeroportul Internațional Regina Alia la ora locală 21:30, pentru realimentare cu carburant, potrivit agenției de presă de stat Petra.

Zona în care aeronava a căzut fusese închisă de sâmbătă noapte.

Duminică dimineață, un oficial de brigadă a declarat reporterilor că pompierii „simțeau cum le ard buzele” și că un praf alb plutea în aer.

„Nu știm ce ne afecta”, a declarat coordonatorul brigadei de pompieri, Marios Apostolidis.

-știre inițială-

Toţi cei opt membri ai echipajului unui avion cargo care s-a prăbuşit sâmbătă seară lângă localitatea Paleochori Kavalas, din nordul Greciei, au decedat, a relatat duminică postul public de televiziune grec ERT, citat de DPA. Avionul se pare că transporta „material toxic”, potrivit presei de stat, iar un pompier a transmis jurnaliștilor că ar fi vorba de muniții.

Epava avionului, un Antonov An-12, urma să fie examinată de o dronă, serviciile de urgenţă neputându-se apropia de locul impactului din cauza încărcăturii periculoase transportate de avion.

Experţi ai Comisiei pentru energie atomică din Grecia vor utiliza drona pentru a se putea apropia de epava avionului, ţinând cont de toxicitatea încărcăturii sale nespecificate, conform Agerpres.

Potrivit postului de televiziune ERT, avionul era exploatat de o companie aeriană ucraineană.

Locuitorii de pe o rază de 2 kilometri în jurul locului prăbuşirii au fost sfătuiţi de Protecţia Civilă elenă să ţină ferestrele închise şi să nu pornească aparatele de aer condiţionat.

Media de stat din Grecia au relatat că la bordul avionului se aflau 12 tone de „material toxic”.

„Trebuie să vă îndepărtaţi, pentru siguranţa dumneavoastră. Există o informaţie potrivit căreia avionul transporta muniţii”, le-a transmis un pompier jurnaliştilor prezenţi în apropierea locului prăbuşirii avionului.

Avionul decolase din oraşul sârbesc Nis şi se îndrepta spre capitala iordaniană Amman. Pilotul a raportat probleme la motor şi a cerut autorizarea aterizării de urgenţă pe aeroportul din Kavala, însă aparatul de zbor nu a reuşit să facă această manevră şi s-a prăbuşit la aproximativ 40 de kilometri de aeroport.

În cădere avionul a distrus mai mulţi stâlpi de electricitate, satele din zonă rămânând temporar fără energie electrică.

Ruta de zbor detaliată pe Flightradar24 a arătat că avionul, operat de compania Meridian, ajunsese în zona peninsulei Halkidiki înainte de a se întoarce şi a se îndrepta spre Kavala.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Salarii de mii de dolari și pașapoarte rusești. Cum convinge Rusia cetățeni cubanezi să lupte pe frontul din Ucraina (BBC)

Rusia anunță că a mai cucerit o localitate din estul Ucrainei

"Drumul spre iad". Armata ucraineană face public un video cu zeci de tancuri rusești arse pe linia frontului în Donețk (VIDEO)

Mesajul lui Zelenski de Paşte: Dumnezeu are steagul ucrainean pe umăr. Cu un astfel de aliat, viaţa va învinge în faţa morţii

Partenerii noștri