Live

Galerie Foto Un britanic va alerga echivalentul a 360 de maratoane în doar 240 de zile ca să traverseze Africa de la sud la nord

Data publicării:
În primele două săptămâni ale expediției, Cook a alergat peste 50 de kilometri pe zi prin Africa de Sud și a ajuns în Namibia, acolo unde va avea de traversat nemilosul deșert Namib. Colaj foto: Instagram: @hardestgeezer

Deșerturile fierbinți, junglele uriașe și animalele sălbatice periculoase sunt doar o parte din obstacolele pe care Russell Cook trebuie să le depășească în încercarea de a alerga dintr-un capăt în altul al Africii, scrie CNN. Începând din punctul cel mai sudic, în Africa de Sud, britanicul de 26 de ani și-a propus să ajungă în cel mai nordic punct la continentului, în Tunisia, înainte de Crăciun - echivalentul a 360 de maratoane de peste 40 de kilometri în doar 240 de zile.

Sprijinit de o echipă mică de prieteni, Cook va trece prin 16 țări într-o călătorie care promite să fie o provocare extenuantă atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, dar și foarte dificil de navigat.

Expediția alergătorului din Marea Britanie a fost organizată în scop caritabil. Cook va dona toți banii strânși în urma acestei curse organizațiilor de caritate The Running Charity și Water Aid.

În primele două săptămâni ale expediției, Cook a alergat peste 50 de kilometri pe zi prin Africa de Sud și a ajuns în Namibia, acolo unde se va confrunta cu nemilosul deșert Namib.

Este o provocare pe care nu multă lume și-o poate imagina, dar nu și pentru Cook, care nu este la prima provocare de acest gen.

Cu toate că și-a descoperit pasiunea pentru alergat destul de târziu în viață, Cook a realizat deja lucruri admirabile, ca de exemplu atunci când a alergat de la Istanbul la Londra sau când a alergat un maraton trăgând după el o mașină.

Viața nu a fost întotdeauna prietenoasă cu Cook, iar amintirea vremurilor grele îl motivează chiar și în ziua de azi.

Printre altele, Cook a alergat de la Istanbul la Londra și a alergat un maraton trăgând după el o mașină. Foto: Instagram: @hardestgeezer

Ca mulți alți tineri, Cook a avut probleme ce țin de sănătatea mintală când era adolescent. Nu s-a regăsit în slujbele din care își câștiga existența și a ajuns să își irosească zilele libere îmbătându-se cu prietenii și pierzând bani la pariuri.

Momentul de cotitură a venit când era într-un club de noapte din Brighton. Cook își aduce aminte că era în jur de ora 3 noaptea și se gândea cum ar putea să facă ceva important cu viața lui cu care până atunci părea că nu a făcut nimic.

Totul a început cu decizia lui Cook de a alerga cei 20 de kilometri până acasă. „Mi-a luat probabil trei ore”, a spus Cook.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Russ Cook (@hardestgeezer)

Un prieten l-a invitat apoi pe Cook să concureze la un semimaraton. Cook l-a terminat. A alergat apoi un maraton întreg câteva săptămâni mai târziu. L-a terminat și pe acela.

„Pentru prima dată după mult timp, m-am simțit încrezător”, a spus Cook, care a strâns destui bani ca să își permită să călătorească. Când a ajuns în Africa, a întâlnit un ciclist italian care călătorea non-stop în jurul lumii pe bicicletă și care l-a motivat să alerge întreaga lungime a continentului.

Prima provocare ce s-ar fi putut sfârși tragic a fost atunci când doi bărbați au încercat să îl jefuiască în Africa de Sud în timp ce alerga de unul singur.

Folosindu-se de șarmul care îl caracterizează, Cook a reușit să îi convingă pe hoți să îl lase în pace și chiar și-a rugat echipa să îl ducă acasă cu mașina pe unul dintre ei.

Cu toate că și-a descoperit pasiunea pentru alergat destul de târziu în viață, Cook a realizat deja lucruri admirabile. Foto: Instagram: @hardestgeezer

Dar când vine vorba de animalele sălbatice din Africa, Cook spune că are un plan bine pus la punct.

„Ce mă fac dacă văd un leu? Răspunsul pe care l-aș da internetului ar fi că i-aș aplica două directe ferme, un croșeu de dreapta, un uppercut de stânga”, se amuză Cook.

„Dar dacă e să fiu sincer cu voi, aș face pe mine. I-aș spune ultimele cuvinte lui Isus și apoi aș închide ochii în speranța că totul se va încheia cu bine”, a explicat Cook.

Cook nu este atât de îngrijorat de obstacolele pe care le va întâlni pe drum, precum junglele din Congo sau deșertul Sahara, cât este de banii de care dispune pentru a-și finanța călătoria.

În speranța că va primi mai multe sponsorizări, Cook și echipa lui documentează călătoria prin Africa pe rețelele sociale. Ultimele videoclipuri pe care Cook le-a postat pe YouTube au generat în total sute de mii de vizualizări.

Cu peste șapte luni rămase din expediție, Cook mai are mult de alergat și nu se gândește încă la destinația finală.

În schimb, Cook ia lucrurile pas cu pas și vrea să se asigure că se poate bucura de această aventură de fiecare dată când are ocazia.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia se infiltrează tot mai profund în Africa, în stil neocolonial. „Consilieri” ai Kremlinului și arme rusești au ajuns în Niger

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani

Valul ucigaș de căldură care a lovit Africa în aprilie este cauzat de schimbările climatice provocate de om

După ce și-a pierdut picioarele într-un atac rusesc, o fetiță de 12 ani din Ucraina a alergat la maraton pentru a ajuta un soldat

Partenerii noștri