Live

Un jurnalist filipinez a fost asasinat în timp ce investiga sângeroasa campanie antidroguri a lui Rodrigo Duterte

Data publicării:
Jesus Malabanan, jurnalist filipinez și corespondent Reuters, a fost împuşcat mortal în magazinul familiei. Războiul contra drogurilor lansată de Rodrigo Duterte a cauzat multe victime. Foto: Profimedia Images

Un jurnalist filipinez care relata despre războiul contra drogurilor lansat de preşedintele Rodrigo Duterte a fost împuşcat mortal în estul Filipinelor, conform Agerpres. Jurnalistul era corespondent Reuters și a ajutat agenția de presă să câștige Premiul Pulitzer în 2018.

În vârstă de 58 de ani, Jesus Malabanan a fost împuşcat în cap şi declarat decedat miercuri seară la sosirea la spitalul din Calbayog, oraș aflat la 482 kilometri de Manila, capitala Filipinelor.

Jurnalistul se uita la televizor într-un mic magazin deţinut de familia sa în Calbayog atunci când a fost împuşcat de un bărbat neidentificat, care ulterior a fugit cu o motocicletă condusă de un alt suspect, conform poliţiei.

Malabanan era reporter pentru un cotidian filipinez de limbă engleză şi pentru o televiziune de ştiri din Manila.

De asemenea, el era corespondent local pentru agenţia de presă Reuters, care în 2018 a câştigat Premiul Pulitzer, categoria reportaj internaţional, pentru ''relatarea neobosită care a expus campania de ucideri brutale din spatele războiului contra drogurilor al preşedintelui Rodrigo Duterte''.

Jurnaliștii din Filipine au fost de mai multe ori ținta atacurilor și asasinatelor

Colegii lui Jesus Malabanan au declarat că acesta primise ameninţări cu moartea. ''Jesus a ajutat mult Reuters cu relatări despre războiul contra drogurilor'', a spus Manny Mogato, fost corespondent al agenţiei de presă Reuters şi membru al echipei care a câştigat Premiul Pulitzer în urmă cu trei ani.

De când Duterte a devenit președinte în 2016, cel puțin 21 de jurnaliști au fost omorâți în Filipine, potrivit unui bilanţ publicat de Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din ţara din sud-estul Asiei. Astfel, Malaban a devenit al 22-lea jurnalist ucis.

În 2009, membrii ai unui puternic clan politic din Filipine au împușcat și au omorât 58 de oameni, inclusiv 32 de angajați din mass-media, într-un atac care a semănat cu o execuție în masă, în sudul țării, potrivit Deutsche Welle.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Seceta a scos la lumină o așezare veche de 300 de ani. Din apele unui baraj au reapărut morminte și structura unei biserici

FOTO Momentul în care Paza de Coastă chineză atacă nave filipineze. „Erau atât de aproape încât le vedeam fețele”

Captură record de droguri în Filipine: Preşedintele Marcos anunţă confiscarea a două tone de metamfetamină

Avertisment pentru Beijing. Biden promite să apere Filipinele în cazul unui „atac” în Marea Chinei de Sud

Partenerii noștri