Live

Ungaria a ajuns la un acord cu UE și reușește să obțină o parte din fondurile europene suspendate

Data publicării:
Viktor Orban, prim-ministrul guvernului Ungariei. Foto: Profimedia Images

Statele membre au ascultat argumentele Ungariei şi, marţi dimineaţă, au adoptat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, care va permite ţării să apeleze la fondurile UE pentru a contribui la redresarea sa economică în urma pandemiei de coronavirus, a declarat, marţi, Judit Varga, ministrul ungar al justiţiei, la Bruxelles, potrivit Hirado.hu

„Ne-am trezit cu veşti bune”, a precizat ministrul.

Înaintea reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor UE responsabili cu afacerile generale, Judit Varga a subliniat că adoptarea PNRR este o reflectare exactă a situaţiei, deoarece Comisia Europeană însăşi a descris pachetul ungar de redresare ca fiind unul dintre cele mai bune.

Aceasta a afirmat că, în timpul procesului de adoptare, Ungaria a luat în considerare toate propunerile rezonabile care nu au intrat în conflict cu mandatele democratice acordate guvernului de către electorat. Ungaria a lucrat în acest spirit şi, ca urmare, a fost capabilă să accepte compromisuri corective şi constructive.

De asemenea, Judit Varga a declarat că Ungaria şi-a îndeplinit toate angajamentele asumate în cadrul procedurii de condiţionalitate şi va continua să lucreze cu aceeaşi eficienţă şi într-un spirit de cooperare constructivă şi orientată spre viitor, pentru a asigura eliberarea rapidă a fondurilor de coeziune suspendate temporar.

Ministrul ungar al justiţiei a declarat că este important faptul că statele membre au înţeles Ungaria şi au dat dovadă de o atitudine politică responsabilă şi constructivă modificând propunerea Comisiei Europene de reducere a procentului din suma propusă suspendată, de la 65%, la 55%, în cazul celor trei programe ungare în cauză.

În opinia lui Judit Varga, acesta este un semnal că statele membre au ultimul cuvânt de spus în Uniunea Europeană, despre care a afirmat că este o comunitate cooperantă în care statele membre deţin controlul.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Cel mai dezgustător moment de la EURO 2024”. Selecționerul Olandei, într-o ipostază jenantă: ”Ce faaaci?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

EURO 2024: Elveţia a învins Ungaria cu 3-1

Ungaria va plăti amenda de 200 de milioane de euro dată de CJUE, dar într-un mod în care să fie „mai dureros pentru Bruxelles”

Ungaria, amendată cu 200 de milioane de euro pentru că nu respectă dreptul UE la azil. Penalizări de 1 milion de euro pe zi

Opt țări europene, printre care și România, cer restricții pentru deplasarea diplomaților ruși în UE 

Partenerii noștri