Live

Vaccinurile produse în Rusia, Sputnik V și EpiVacCorona, sunt eficiente și împotriva tulpinii britanice

Data publicării:
Vaccinul rusesc Sputnik V. Foto: Profimedia Images

Primul vaccin dezvoltat de Rusia, Sputnik V, şi cel de-al doilea, numit EpiVacCorona şi înregistrat în octombrie anul trecut, sunt eficiente împotriva tulpinii britanice de coronavirus, a asigurat marţi într-un comunicat Serviciul federal rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor).

"Efectul protector a fost demonstrat prin reacţii neutralizatoare folosind plasmă de la persoanele vaccinate cu Sputnik V şi EpiVacCorona care au dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2", a informat Rospotrebnadzor pe contul său de Facebook,  informează EFE, citată de Agerpres.

"Plasma de la persoanele vaccinate a neutralizat eficient atât varianta britanică cât şi coronavirusul în sine", a explicat agenţia federală rusă.

Rospotrebnadzor nu a precizat însă câte persoane au fost analizate în cadrul acestui studiu efectuat de Centrul Statal de Virologie şi Biotehnologie Vektor, care a dezvoltat şi vaccinul EpiVacCorona. Luni, agenţia oficială TASS a informat că cel de-al doilea vaccin rusesc este eficient şi împotriva tulpinilor sud-africană şi braziliană, fără să ofere detalii.

Rusia a detectat înainte de Anul Nou prezenţa tulpinii britanice la un pacient, care deja a depăşit  boala, potrivit agenţiei Interfax, mai scrie sursa citată. Centrul Vektor a izolat tulpina britanică în decembrie anul trecut şi a studiat această variantă de coronavirus.

Sputnik V a fost înregistrat în Rusia în august trecut şi are o eficacitate de 91,6 %, potrivit analizelor interimare din faza a III-a a testelor clinice publicate în revista The Lancet. Criticat pentru a fi fost anunţat anul trecut de preşedintele rus, Vladimir Putin, fără să fi trecut toate testele, vaccinul este în prezent înregistrat în 26 de ţări.

EpiVacCorona a încheiat testele clinice la sfârşitul lunii septembrie, iar în octombrie anul trecut a fost înregistrat în Rusia.

Luna trecută Rospotrebnadzor a informat mass-media ruse că cel de-al doilea vaccin are o eficacitate de 100%, fără să dea alte detalii.

Prima țară din UE care a început vaccinarea cu Sputnik V a fost Ungaria

Ungaria este singura țară din Uniunea Europeană care a început să administreze vaccinul împotriva Covid-19, Sputnik V, produs în Rusia. Administrarea a 2.800 de doze de vaccin Sputnik V, care nu este aprobat încă la nivelul UE, a debutat săptămâna trecută în patru spitale din Budapesta.

Autoritățile ungare au criticat de mai multe ori procesul de aprobare şi achiziţionare a vaccinurilor de către Bruxelles. Orban spunea că procesul este mult „prea lent”.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană va propune achiziții militare comune, după modelul procedurii folosite în cazul vaccinurilor COVID-19

Guvernul caută avocat să-l apere în procesul cu Pfizer

Pfizer - BioNTech a dat România în judecată pentru a ne obliga să plătim vaccinurile anti-Covid contractate în pandemie

România a comandat 90 de millioane de vaccinuri și a folosit doar 17 milioane. Cum motivau Cîțu, Voiculescu și Mihăilă achizițiile

Partenerii noștri